O mișcare politică pentru unitatea românilor din țară și de pretutindeni a fost lansată duminică la București, sub genericul „România Mare în Europa”. La eveniment au participat sute de membri fondatori, atât din societatea civilă, cât și din mediul de afaceri.
Claudiu Târziu, jurnalist, scriitor, editor și antreprenor cultural, Zoe Rădulescu, profesor, fost deținut politic, fiica legendarului lider al rezistenței armate anticomuniste din Dobrogea, Gogu Puiu, Maria Arvinte, medic pediatru din Republica Moldova, membru al unei familii de deportați, Ana Maria Cristian, studentă stabilită în Anglia, Codin Coman, antreprenor, formator, consultant, Cătălin Mihai, informatician, activist civic, și George Simion, istoric, antreprenor, scriitor au luat cuvântul la Congresul de constituire a mișcării politice.
Lansarea Miscarii politice Romania Mare in Europa
De azi avem miscare politica! Veniti alaturi de noi: http://mareineuropa.ro/membri
Publicată de George Simion pe Duminică, 11 august 2019
„Ca să ne raportăm la istoria unei națiuni este foarte simplă, pentru că istoria îi dă individului conștiința identității sale. Conștientizând că este individul unei comunități de care poate fi mândru, acel individ va dobândi demnitate. Dobindând demnitate, nu se va mai pleca în fața nimănui, pentru că are conștiința poporului din care se trage, are conștiința valorii lui și atunci nimeni nu îl mai poate îngenunchea și nu vom ajunge să umblăm prin Europa și prin lume ca niște sclavi. Astea sunt timpurile, trebuie să negociem, cu Europa, cu Asia, cu toată lumea, dar să negociem în picioare, nu în genunchi. Noi, românii, avem toate datele necesare pentru a negocia în picioare, pentru a sta drepți și falnici! ”, a menționat Zoe Rădulescu.
„Eu am învățat istorie de la bunicii mei. Perioada stalinistă a fost pentru noi ca un genocid! S-a străduit să se distrugă pe acest pământ tot ce este românesc! În 1989, când a fost declarată limba română limbă de stat și grafie latină era un proces normal și firesc. În 1991, când s-a făcut declarația de independență, era un pas spre Unire și s-a constatat că, de fapt, noi suntem un stat românesc creat pe… alt stat românesc. Nu puteam să stăm ore în șir în vamă să venim acasă sau să veniți dvs. acasă. Vorbim aceeași limbă și care ne identifică ca națiune și ne dă originalitatea, avem aceiași poeți, aceeași cultură, aceleași tradiții. Ce poate fi mai frumos decât să îți scrii istoria și cultura pe o ie, cămașa tradițională pe care s-o porți, să fii mândru de această istorie și această cultură? Din 1989 încoace se tot încearcă să ni se dea o altă identitate decât cea care este adevărată!”, a declarat Maria Arvinte.
Un invitat special care a ținut să felicite mutarea de pe scena politică asumată de George Simion și de ceilalți inițiatori ai mișcării politice a fost Bobby Păunescu, regizor, producător și om de afaceri. „Ce m-ar face pe mine să vă fiu în continuare alături și să vă susțin: în primul rând, vă felicit că odată intrați în lumea politică, ați intrat în rândul oamenilor bogați! Cei mai bogați oameni din România sunt oamenii politici! Nu se întâmpla asta doar în România, ci și în America. Oamenii politici care tind să ajungă la conducerea acestei țări trebuie să înțeleagă că sunt servitorii populației!”, a explicat Bobby Păunescu.
Fostul candidat la alegerile europarlamentare George Simion a anunțat că adeziunea la viitorul partid se va face în baza unui test de cultură generală, aspect aprobat în unanimitate de participanții la Congres.
Unificarea spirituală și de facto a românilor, crearea unui climat prielnic pentru întoarcerea acasă a celor plecați în străinătate, sprijinirea familiei românești și a capitalului autohton sunt câteva dintre obiectivele mișcării politice care ulterior se va transforma într-un partid de orientare conservatoare, profil inexistent în ofertele politice din ultimii 30 de ani. Denumirea, statutul, programul detaliat și conducerea partidului care va reseta scena politică din România vor fi anunțate public ulterior, spun inițiatorii.
„Au trecut 30 de ani de la Revoluție, 100 de ani de la Marea Unire și românii sunt tot mai dezbinați, pe fondul unor politici ale urii propagate de partidele care s-au succedat la putere. Jumătate din națiunea română se află peste granițele actuale ale țării și, de la an la an, România se depopulează. Încrederea românilor în cei care ar trebui să le reprezinte interesele scade de la un scrutin electoral la altul. Mișcarea politică ROMÂNIA MARE ÎN EUROPA își propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceștia, la București, Iași, Timișoara, Cernăuți, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăși existența noastră ca neam”, se menționează în prezentarea mișcării.
Valorile pe care se fundamentează mișcarea politică au ca elemente centrale familia, națiunea, credința creștină și libertatea, iar ca principii, „România Mare în Europa” se va axa asupra principiului unionist, al proprietății private, al recursului la tradiție, meritocratic și al spiritului de sacrificiu.
Mișcarea și-a stabilit și următorii pași de urmat: regăsirea într-o entitate juridică (partid), înființarea de structuri teritoriale în țară și oriunde există comunități românești, înființarea de secții de vot pentru românii din străinătate, identificarea candidaților pentru alegerile locale din 2020 și creșterea numărului de membri cotizanți la 1000 de persoane.
Inițiativa constituirii mișcării politice vine ca urmare a campaniei pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a candidatului independent George Simion.
Cei care doresc să se înscrie în mișcarea „România Mare în Europa” o pot face la adresa
http://mareineuropa.ro/membri.