La întâlnirea cu reprezentanții comunităților istorice au participat Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu și președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, Victor Ionescu. În cea de-a doua zi a evenimentului, românii din Ucraina au fost în centrul discuției privind comunitățile istorice.
Potrivit deputatului Constantin Codreanu, discuția a pornit „de la modificările antidemocratice, cu iz sovietic, operate la legea educației din Ucraina și soluțiile identificate de statul român. În fond, problemele rămân, din păcate, aceleași. Consecvența cu care autoritățile ucrainene susțin existența “limbii moldovenești” este una dintre ele. Situația demnă de teatrul absurdului cu aceleași manuale, cu aceiași autori, cu același conținut, care își schimbă doar coperta de la limba română la “limba moldovenească în funcție de zonă este, în continuare, tolerată de diplomația românească căreia îi lipsește fermitatea necesară în discuțiile bilaterale.
Această situație e cu atât mai alarmantă cu cât, în Ucraina, va fi organizat un recensământ în care divizarea artificială a românilor este văzută ca o precondiție esențială a aplicării vechiului principiu “divide et impera”, susține deputatul.
A fost discutată organizarea unei conferințe internaționale cu participarea celor 3 Academii de Științe din Ucraina, Republica Moldova și România pe marginea acestei teze staliniste “limba moldovenească”. A fost discutată și preconizată reforma administrativ-teritorială în cazul căreia, iarăși, autoritățile române trebuie să se facă auzite, așa cum a făcut-o deja Budapesta.
Organizarea unui Congres al Românilor din Ucraina, care să includă reuniuni ale jurnaliștilor de la publicațiile în limba română, precum și a cadrelor didactice, este un alt proiect ce merită susținut, potrivit deputatului, care a mai adăugat că este este necesară reactivarea Comisiei speciale pentru Ucraina creată în 2017 și dispărută în neant, ulterior. Constantin Codreanu a promis că va aborda toate aceste aspecte în cadrul vizitei de lucru pe care Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării o va întreprinde în Ucraina toamna aceasta.
Reprezentanți ai mediului asociativ românesc din străinătate și profesioniști români din diverse domenii au luat parte, în perioada 4-8 septembrie 2019, la Forumul Românilor de Pretutindeni, organizat la București de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP).
Forumul Românilor de Pretutindeni reunește peste 120 de reprezentanți ai românilor din diaspora și din comunitățile istorice. Participă invitați din Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, Spania, SUA, Marea Britanie, Franța, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Irlanda, Suedia, Austria, Gabon, Australia, Turcia, Suedia, Malaysia, Canada.