„În R. Moldova, sunt mii de căpușe prin care, din buget, erau furaţi banii cetăţenilor. Acum, când te apuci să cureţi un colţ, îţi dai seama că trebuie să cureţi mai mult și înţelegi că asta va dura”. Declarația aparține lui Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova și se referă la impendimentele întâlnite în procesul de eliminare a tarifelor la roaming dintre R. Moldova și România.
Într-un interviu pentru zdg.md, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat că se dorește liberalizarea tarifelor la roaming cu toată UE, dar dialogul autorităților de la Chișinău cu UE va dura mai mult. În timp ce, între R. Moldova și România au existat discuţii privind accelerarea acestui proces și identificarea unui model tehnic de eliminare a preţurilor la roaming, astfel încât să nu contravină legislaţiei europene.
„Pe partea noastră au existat și există probleme cu apelurile de terminare de la Moldtelecom, prin care, timp de mai mulţi ani, banii Moldtelecom ajungeau la firme offshore. Misiunea noastră este să eliminăm aceste scheme de corupţie, ca să putem liberaliza tarifele și să reducem preţurile. Un alt aspect este că și R. Moldova, și România nu reprezintă economii de comandă, noi suntem economii capitaliste, liberale, în care Guvernul nu le poate dicta operatorilor de telefonie mobilă. Mai există discuţii ca eliminarea acestui tarif de roaming să nu creeze probleme operatorilor de telefonie mobilă. Ultima dată, într-o teleconferinţă, R. Moldova i-a făcut României niște propuneri tehnice concrete de eliminare a roamingului, iar partea română ne-a sugerat să ne clarificăm cu preţurile apelurilor de terminare de la Moldtelecom. Acum căutăm o soluţie, iar în două-trei săptămâni urmează altă teleconferinţă. E vorba de câteva luni până vom vorbi fără taxe de roaming cu România”, a adăugat Nicu Popescu.
De asemenea, ministrul de Externe a vorbit și despre Gazoductul Iași-Ungheni și a specificat că acest proiect este o investiției din România. Respectiv, Nicu Popescu a subliniat că, compania Transgaz își asumă cheltuielile, iar data de dare în exploatare a gazoductului, declarată formal, este 18 februarie 2020”.