Un turneu cultural-comemorativ inedit dedicat Zilei Naționale a României se desfășoară în Federația Rusă. Evenimentul organizat de Ambasada României la Moscova include spectacole de folclor, dar și comemorarea prizonierilor români, care nu s-au mai întors din lagărele sovietice prin inaugurarea a cinci monumente.
Turneul cultural-comemorativ a început pe data de 3 decembrie 2019, la Nijnii Novgorod printr-un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Țara Vrancei” din Focșani, care a uimit cei peste o mie de spectatori ruși prezenți la eveniment.
Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă susține că oamenii au rămas profund impresionați de varietatea culturii românești despre care nu cunoșteau nimic. „Nijnii Novgorod, este al cincilea oraș ca marime din Rusia, situat la peste 450 km de Moscova. Imaginea cu mașina de reprezentare a ambasadorului României, însoțită de autocarul ansamblului „Țara Vrancei” a uimit multă lume. Am deschis manifestarea printr-un discurs în care am punctat dorința noastră de a marca Ziua Națională a Românie, într-un mod original, nu doar în Moscova, ci și în alte 10 orașe din Rusia. Am prezentat contextul istoric care a favorizat Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918 și o serie de aspecte despre România care să creeze o imagine corectă despre țara noastră”, a punctat ambasadorul român.
Apoi turneul cultural-comemorativ dedicat Zilei Naționale a României a ajuns la Kazani și Arask din Republica Tatarstan, Federația Rusă. Astfel, pe 5 decembrie 2019, la Arsk a fost inaugurat și sfințit primul din cele cinci monumente realizate de statul român în 2019, în memoria prizonierilor români decedați în lagărele și spitalele speciale NKVD în anii 40-50.
În cimitirul prizonierilor străini de la Arsk, sunt înhumați 163 de români. Ei au murit în Lagărul-Spital Special NKVD Nr. 3655 care a funcționat la Arsk între anii 1941-1948 în cladirile unor școli din localitate. „Am deschis ceremonia comemorativă la monumentul prizonierilor români din cimitirul de la Arsk, prezentând fenomenul prizonieratului românesc în Rusia în timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Peste 234.000 de ostași români a devenit prizonieri de război, dintre care peste 66.000 au murit în 288 de lagăre din cele peste 500 câte au existat pe teritoriul Rusiei. Apoi, părintele Ștefan Stanciu de la Parohia Sf.Arhangheli din Ghencea, Bucuresti, care în ultimii șase ani ne însoțește la toate manifestările comemorative în Rusia, a săvârșit o slujbă de sfințire a monumentului și de pomenire a prizonierilor români”, a menționat sursa.
Publicată de Vasile Soare pe Joi, 12 decembrie 2019
La 5 decembrie 2019, echipa din cadrul turneului cultural-comemorativ dedicat Zilei Naționale a României, după nouă ore de drum anevoios, prin nămeți și ninsoare a ajuns în localitatea Riabovo, din Republica Udmurtia, Federația Rusă, mult după timpul stabilit. Totuși, chiar dacă era trecut de ora 20:00, Vasile Soare, ambasodorul României la Moscova, membrii ansamblului „Țara Vrancei” din Focșani și părintele Ștefan Stanciu au decis să inaugureze și să sfințească cel de-al doilea monument în memoria prizonierilor români, noaptea, pe frig și ninsoare.
Ambasadorul Vasile Soare povestește că autoritățile din zonă și mai mulți locuitori au hotărât să li se alăture. „În lumina farurilor, am desfășurat timp de o ora ceremonia noastra comemorativă. De asemenea, am vorbit în fața celor prezenți, despre prizonierii români care au ajuns în Lagărul 75 de la Riabovo, dintre care 141 au murit, fiind înhumați în cimitirul actual. În 1943, în unele documente de arhivă în acest lagăr sunt consemnați 557 de prizonieri români”, a specificat ambasadorul.
Publicată de Vasile Soare pe Duminică, 15 decembrie 2019
Publicată de Vasile Soare pe Duminică, 15 decembrie 2019
Turneul cultural-comemorativ dedicat Zilei Naționale a României are ca scop promovarea culturii românești pe tot cuprinsul Federației Ruse, în 10 regiuni și 5.000 km pe roți, dar și sfințirea a cinci monumente de prizonieri români, pentru a înveșnici astfel memoria deținuților români morți în lagărele sovietice