„Moscova a preluat controlul la Chișinău fără ca aproape nimeni să-și dea seama. Practic, oamenii s-au culcat într-un regim și s-au trezit în altul”. De această părere este politologului Radu Carp care a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă despre realitățile politice de la Chișinău.
Radu Carp este de părerea că anul acesta, în R. Moldova au fost atâtea tranziții către noi formule politice, încât „cred că suntem cu toții derutați și cu toții așteptăm sfârșitul anului pentru ca măcar următoarele schimbări să ne prindă într-un alt an”.
Întrebat cum se vede R. Moldova din afară, politologul a menționat că sâmbătă a apărut un comentariu foarte interesant în The Economist despre R. Moldova. „Ei scriu mai rar despre R. Moldova, dar titlul era foarte interesant și se numea „A quiet takeover”, adică O preluare liniștită, în sensul că Moscova a preluat controlul la Chișinău fără ca aproape nimeni să-și dea seama. Practic, oamenii s-au culcat într-un regim și s-au trezit în altul.”, a adăugat sursa.
Referindu-se la promisiunile președintelui R. Moldova de a promova o politică echilibrată și cu vestul, și cu estul, Radu Carp a amintit că „Igor Dodon nu este un partener pentru Occident, nu a reușit până în acest moment să-și creeze măcar o imagine de fațadă în așa fel încât să fie primit în cancelariile occidentale.”
Căt despre vizitele lui Dodon la Cartierul NATO și în Uniunea Europeană, expertul a menționat că Guvernul Sandu a facilitat aceste tribune, dar oarecum ele erau formale. „Dincolo de discursuri, vizite ș.a.m.d., contactele directe în momentul de față practic nu există cu liderii occidentali. Sigur că la ONU orice stat suveran are dreptul să vină, mai ales când e vorba de șeful de stat. Deci nu discutăm de chestiuni de fațadă, vorbim de parteneriate reale, parteneriate umane, în cele din urmă, care lipsesc”, a mai spus Radu Carp.
De asemenea politologul Radu Carp consideră că Igor Dodon a întreprins nenumărate vizite la Moscova deoarece a văzut foarte clar că Vladimir Putin a reușit să pună la putere și apoi să se debaraseze foarte rapid de mulți lideri în multe țări. „Și cred că are o teamă instinctivă de Moscova, îi este teamă ca Moscova să nu găsească un alt partener și mai devotat decât este el, în așa fel încât își arată devotamentul peste măsură, în speranța că aceste gesturi îi vor asigura menținerea la putere. Recent am vizitat locuința lui Petru Groza și nu înțelegeam de ce a fost și prim-ministru, și șef de stat. În perioada comunistă, el fiind un politician burghez, îl vizita pe Stalin de foarte multe ori. Asta e rețeta succesului lui Igor Dodon. E foarte simplu: cu cât mai multe vizite, cu atât mai mult la putere”, a conchis politologul.