Curtea de Apel București a respins extrădarea profesoarei de origine turcă Bușra Zeynep Șen, care activa în cadrul Liceul Internațional de Informatică din București. Ea este fiica lui Turgay Șen, fostul director al rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova, care se regăsea în lista persoanelor declarate indezirabile, alături de cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, reținuți în septembrie 2018 de Serviciul de Informare și Securitate al R. Moldova.
Profesoara Bușra Zeynep Șen a declarat după ce instanța s-a pronunțat că este fericită și vrea să mulțumească autorităților române.
Tânăra ar fi fost reținută de polițiști, miercuri dimineață, în baza unui mandat de extrădare emis de autoritățile regimului Erdogan, informează G4Media.ro.
În vârstă de 24 de ani, Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și este căsătorită cu un cetățean român.
„Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău”, se arată în comunicatul emis de instituția în care activa.
Fostul director general al rețelei de licee „Orizont” se numără printre cei 18 cetățeni turci, anunțați indezirabili și obligați să părăsească R. Moldova. El este unul dintre fondatorii rețelei de licee care funcționa în aproximativ 100 de țări din lume, deține și cetățenia Republicii Kosovo, țară care nu-și extrădează cetățenii și a reușit să plece acolo după incidentele din septembrie 2018.
Amintim că, în dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” din R. Moldova au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de Serviciul de Informații și Securitate, pentru a-i duce în Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Ei au fost condamnați în închisorile din Turcia.
Imediat după incidentele în cauză în presa de la Chișinău s-a vehiculat că acesta ar fi fostul favorul președintelui Dodon oferit lui Erdogan pentru sprijinul financiar acordat în renovarea clădirii Președinției Republicii Moldova . Însă, nu au existat dovezi în acest sens.
La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană.