„Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!”. Astfel, i-a răspuns ambasadorul Daniel Ioniță, unuia dintre participanții la manifestațiile dedicate Unirii Principatelor Române de la Chișinău, care a încercat să-i completeze discursul, transmite Radio Chișinău.
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită astăzi și la Chișinău printr-o serie de evenimente frumoase. Astfel de dimineață mai mulți oameni de cultură, istorici și simpli cetățeni care simt românește s-au adunat la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Chișinău pentru ai aduce un omagiu. Oamenii au depus flori și au cântat cântece patriotice.
Potrivit sursei, la eveniment a participat și ambasadorul Daniel Ioniță, care a rememorat importanța Unirii Principatelor Române și a subliniat relațiile deosebite dintre cele două maluri ale Prutului.
„E un moment definitoriu în istoria poporului român, în istoria României. Decizia de acum 161 de ani a fost la vremea ei una vizionară. Astfel s-au creat bazele României moderne. Prin regulamentele organice din 1861 a fost consfințită în conștiința mondială denumirea de România. Faptul că suntem împreună este prilejul să ne aducem aminte momentele din trecut, astăzi avem prilejul să spunem că România a fost, este și va fi alături de R. Moldova, că vă vom susținem pe calea dvs către UE, către stabilitate, prosperitate și o viață mai bună”, a declarat Daniel Ioniță
-Către Unire!, a spus unul dintre participanți
-Unirea, dacă vreți, o faceți dvs! Noi, în România, nu avem o problemă cu asta, dvs aici trebuie să vă lămuriți ce anume vreți!, a răspuns ambasadorul.
Totodată, de Ziua Unirii Principatelor Române, la Biblioteca Națională din R. Moldova se lansează „Enciclopedia scriitorilor români contemporani de pretutindeni”. Volumul este îngrijit de Mihai Cimpoi și Traian Vasilcău. La eveniment participă și academicianul Vasile Tărâțeanu, lingvistul Nicolae Mătcaș, dar și alți scriitori diplomați, profesori, elevi, studenți.