Românii din Ucraina trăiesc la polul sărăciei din Europa. Concluzia este desprinsă dintr-un studiu realizat de Petrișor Peiu, analist al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).
Potrivit analizei, în prezent, Cernăuțiul este un pol al sărăciei în Ucraina, iar Ucraina este un pol al sărăciei în Europa. „Guvernul de la Kiev a „proiectat” această subdezvoltare în regiunea Cernăuți, prin lipsa transferurilor de fonduri către respectiva regiune”, arată expertul.
Totuși, decăderea Bucovinei își are începuturile în trecutul istoric, mai exact, odată cu stăpânirea austriacă. „Bucovina era a treia cea mai săracă regiune din Imperiul habsburgic”, informează sursa.
Din același studiu mai reiese că Sudul Basarabiei se afla la 1918 cu 70% sub nivelul mediu al Imperiului rus; acesta, la rândul său, era pe penultimul loc în Europa, după indicatorul PIB/locuitor.
Sărăcirea și sub-dezvoltarea regiunii Cernăuți și Sudului Basarabiei s-au accentuat în perioada sovietică, pe fondul lipsei de investiții majore. În contrast, Odesa a cunoscut o dezvoltare remarcabilă în anii URSS, în schimb a scăzut brusc sub media Ucrainei după războiul din 2014. Astfel, Odesa a devenit un loc nesigur, ocolit cu grijă de investitori.