În 2019, Republica Moldova a fost pe locul cinci în topul statelor împotriva cărora Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat cele mai multe hotărâri. Anul trecut, românii de peste Prut s-au adresat de 3,4 de ori mai des decât media europeană. Această constatare au făcut-o experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova în urma analizei Raportului de activitate al curții, scrie zugo.md.
CEDO a pronunțat anul trecut 54 de hotărâri în cauze din R, Moldova, statul plasându-se pe locul cinci din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. La acest capitol, R. Moldova devansează cu mult Germania, Spania sau Olanda, care au aderat la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului cu mult timp înainte și au o populație cu mult mai mare decât cea a R. Moldova.
În total, împotriva Republicii Moldova au fost pronunțate 441 de hotărâri. Cel mai frecvent a fost condamnată de CEDO pentru felul în care judecătorii sau procurorii au aplicat legea. Aproximativ 30% sau 16 din 54 de hotărâri pronunțate de CEDO împotriva R. Moldova au fost cu privire la violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.
La 31 decembrie 2019, 1056 de cereri încă așteptau să fie examinate, dintre care peste 95% au șanse mari de succes. Acest număr depășește numărul total de cereri în baza cărora R. Moldova a fost condamnată în cei 22 de ani de când persoanele se pot plânge la CEDO împotriva statului.
Conform raportului, pe parcursul anului trecut curtea a primit cel mai mic număr de cereri îndreptate împotriva R. Moldova din ultimii 12 ani. Raportat la populație, acesta este foarte mare, Republica Moldova plasându-se pe locul șase din 47 de state.
În baza tuturor hotărârilor și deciziilor pronunțate până la 31 decembrie 2019, Republica Moldova a fost obligată să plătească peste 17 milioane de euro.