Ion Chicu, premierul R. Moldova, a declarat că bugetul de stat nu înregistrează deficit, iar restanţele salariale în unele domenii de activitate se datorează neglijenţei din interiorul instituţiilor.
„La 31 ianuarie, soldul era de 4,62 de miliarde de lei. Nu e vorba de lipsa banilor. Sunt probleme privind organizarea activității în unele instituții. Contabilii ori au dezagregat târziu bugetul, ori au prezentat târziu dispozițiile de plată. Trebuie de respectat disciplina în instituții, de mai concediat, de mai sancționat, inclusiv miniștri”, a adăugat premierul R. Moldova.
În aceeași ordine de idei, Chicu a adus și câteva exemple ale unor instituții care sunt subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
„Teatrele, care încă de anul trecut, din vară, urmau să fie transformate în instituții publice, nici până astăzi nu au fost reorganizate. Avem și universitățile, care din 2013 trebuiau să treacă la autofinanțare… Termenul s-a tot extins și l-am extins și anul acesta. Ei sunt autonomi doar acolo unde ține de gestionarea activelor statului, dar unde e vorba de organizarea lucrului pe intern e mai puțină ordine”, a mai subliniat premierul Chicu.
Șeful Guvernului de la Chișinău a mai spus că speculațiile unor experți, potrivit cărora în bugetul de stat ar fi o gaură de peste trei miliarde de lei sunt false, dar a admis că pot exista și, în continuare, rețineri de salarii. „Dacă nu restabilim disponibilitatea și disciplina în instituții poate vor mai fi rețineri de salarii, dar motivul invocat de unii experți este fals. Eu admit că vor mai fi contabil care vor prefera să se ducă de 8 martie la odihnă și nu vor prezenta dispoziția de plata”, a adăugat Chicu.
Astfel, premierul a mai menționat că vor urma concedieri la anumite instituții, iar unii miniștri ar putea plăti cu funcția. Aceste remanierile vor avea loc după ce vor fi făcute evaluările de rigoare, după 100 de zile de activitate a Guvernului.
Amintim că săptămâna trecută, Veaceslav Ioniță, expert economic de la Chișinău, a declarat că în bugetul de stat există o gaură de 3,3 miliarde de lei și în R. Moldova nu mai sunt bani pentru achitarea salariilor. Declarațiile au fost făcute după ce mai mulţi bugetari şi-au primit cu întârziere salariile pentru luna decembrie. Vorbim despre angajaţii de la Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112, despre cei peste 2400 de profesori din Chişinău, dar şi despre angajaţii mai multor teatre din R. Moldova.