Moțiunea deputaților Blocului ACUM împotriva ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, nu a fost admisă pentru a fi examinată în ședința Parlamentului R. Moldova.
„Nu se conține dispozitivul ce vrem de la ministru. De aceea, moțiunea nu este admisă în procedura legislativă”, a declarat Zinaida Greceanîi, președintele Legislativului în sedința de astăzi.
Alexandru Slusari, președintele fracțiunii PPDA consideră că această decizie a Biroului permanent al Parlamentului este nemotivată.
PPDA și PAS au înaintat, joi, 13 februarie, o moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. Aceștia au spus că inițiativa are loc inclusiv în urma „declarațiilor neinspirate și condamnabile” ale ministrului Aureliu Ciocoi despre războiul de la Nistru din 1992.
„Politica externă a R. Moldova se face haotic, iar unele declarații ale ministrului de Externe sunt iresponsabile și condamnabile și sfidătoare. Poate fi o recunoaștere indirectă că regiunea transnistreană face parte din domeniul politicii externe”, a menționat Chiril Moțpan, atunci când a prezentat textul moțiunii.
Tot atunci parlamentarul Dinu Plângău a declarat în cadrul unui briefing că deputații PAS și PPDA au solicitat demisia „acestui ministru iresponsabil, care pe lângă faptul că s-a exprimat total neinspirat și condamnabil pe un subiect atât de sensibil, a încălcat de mai multe prevederile constituționale, accepând intervențiile președintelui în activitatea Ministerului de Externe”. „Prin dispozitivul moțiunii simple noi am solicitat explicații foarte clare de la Ministrul de Externe în legătură cu acele afirmații condamnabile despre evenimentele din 1992. De asemenea, am solicitat reiterarea obiectivelor strategice în ceea ce ține de parcursul nostru european ca stat, iar în cazul lipsei unor reacții sănătoase și legale a Ministerului de Externe, demisia ministrului”, a precizat deputatul PPDA.
Amintim că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a declarat că intervenția armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în 1992, nu a fost un act de agresiune, ci „o intervenție pentru a opri vărsările de sânge”.