Experţii sunt tot mai îngrijoraţi că propaganda rusească capătă tot mai multă amploare, iar faptele adevărate nu sunt apreciate la justa lor valoare. Tot experții avertizează că războiul informaţional este cel care manipulează emoţiile oamenilor, iar ştirile false devin adesea virale, scrie TVR Moldova.
De aceea mai mulţi istorici, ambasadori, experţi internaţionali şi locali s-au reunit la Chişinău pentru a căuta soluţii şi a combate războiul hibrid şi ştirile false.
Războiul hibrid în statele ex-sovietice este resimţit cel mai mult. Specialiştii susţin că şi în Republica Moldova se duce un război economic, politic şi, mai nou, unul informaţional, coordonat de Moscova.
„Scopul acestei conferinţe este de a examina esenţa războiului hibrid, strategiile care se elaborează, tacticile care se aplică. De exemplu Dodon aşa şi spune că el vrea să integreze Republica Moldova în spaţiul euroasiatic şi ceea ce observăm şi simţim noi este efectul unor politici specifice războiului hibrid. Avem propaganda care este foarte primejdioasă”, a spus Anatol Petrencu, doctor habilitat în istorie.
„În 30 de ani împotriva ţării noastre se duce un război nedeclarat, războilul hibrid care include în sine războiul economic, războiul politic. Practic, toate serviciile mass-media în limba rusă sunt ocupate de promotorii limbii ruse, promotorii lumii ruseşti propagandiste. Şantajul economic pe care-l ducea şi îl duce şi în prezent Federaţia Rusă împotriva ţării noastre”, a spus Ruslan Şevceno, doctor în istorie.
„Principalul tanc rusesc pe teritoriul Republlicii Moldova la momentul actual sunt televiziunile ruseşti. Acestea lucrează la nivel de subconştient, asta lucrează la nivel de propagandă profundă a elementului naţional din Basarabia. Rusia are nevoie de Basarabia ca să înfigă un cuţit în spatele Ucrainei”, a declarat Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament.
Prezent la eveniment, scriitorul Marian Voicu, producător la Televiziunea Română, a precizat că ştirile false sunt îndreptate asupra unui individ sau a unei comunităţi, iar atunci când sunt îndreptate asupra unei naţiuni, apare şi războiul hibrid, prin manipularea informaţiilor.
„Suntem abia la începutul războiului informaţional, astăzi luptele nu se mai dau pentru teritoriu, se dau pentru minţile oamenilor, astăzi contează mai multe emoţia, decât faptele adevărate. Cred că Republica Moldova este un fel de poligon care asistăm la naşterea teoriilor conspiraţiilor şi a ştirilor fake, care au ajuns şi în România, prin intermediul presei pro-ruse”, a declarat Marian Voicu, producător TVR.
În 2014, Consiliul Naţional de Televiziune şi Radiodifuziune din Ucraina a interzis retransmiterea a 15 posturi de televiziune ruseşti. În 2017, Republica Moldova a interzis ştirile, emisiunile politice, militare şi analitice din Rusia.