Agenția Națională pentru Sănătate Publică din R. Moldova a anunțat că testele rapide, donate la finele lunii martie de către Federația Rusă, nu sunt utile la această etapă.
„Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă teste de biologie moleculară, care permit depistarea virusului în perioada de incubare, ceea ce ne permite să reacționăm rapid – să izolăm și să tratăm bolnavii. (…) Testele rapide sunt doar orientative, care pot să arate dacă pacientul a trecut sau nu prin boală”, a declarat Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), citată de Ziarul Național.
Ala Halacu a mai menționat că ANSP lucrează acum cu teste din China, cu cele donate de OMS și din Spania. Cele din China, de exemplu, au o precizie de cel puțin 85% în ceea ce privește cazurile de COVID-19.
„Pentru diagnostic este recomandată doar biologia moleculară, deoarece scopul acestor teste este de a detecta virusul în prima perioadă de incubare, ca să putem lua măsurile de rigoare”, a afirmat responsabila de la ANSP, adăugând că rezultatul corect al testelor depinde, în proporție de 60-70%, de felul cum au fost recoltate și transportate probele până la laborator.
Potrivit Alei Halacu, testele rapide care au ajuns în republică vor putea fi utilizate „mai târziu, când va fi o situație mai liniștită” din punct de vedere epidemiologic.
„Testele rapide nu au o precizie înaltă pentru a dovedi și detecta anticorpii ce sunt produși în organism în urma trecerii prin boală, deoarece proteinele specifice pentru virusul SARS-CoV-2 sunt specifice și pentru alte tipuri de virusuri și de aici pot apărea rezultate false. Nu există încă o claritate, trebuie să fie făcute studii și analize pentru a identifica și stabili o eficacitate a acestor teste”, a punctat șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Amintim că până în prezent, în R. Moldova au fost efectuate 9 848 de teste pentru COVID-19, iar 2 019 au fost pozitive.