Ambasada României la Moscova a anunțat că a finalizat lista nominală a celor 20.178 de foşti prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia.
Ambasadorul Vasile Soare afirmă că toți cei care au lucrat la acest proiect sunt mulțumiți că au reușit să ofere unora dintre urmașii acestora posibilitatea să afle că bunicii și străbunicii lor, despre care nu știau nimic, au fost identificați.
„În Săptămâna Patimilor și în contextul nefericit al pandemiei COVID 19, sunt în măsură să anunț că Ambasada României la Moscova a finalizat procesul elaborării LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ŞI “INTERNAŢI” (CIVILI DEPORTAŢI) ROMÂNI, decedaţi între 1941-1956 în lagărele, spitalele şi obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice şi înhumaţi în cimitire şi locuri de înhumare multinaţionale pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse. 20.718 este numărul maxim de prizonieri de război şi „internaţi” civili – cetăţeni români decedaţi în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea noastră diplomatică timp de 10 ani (2009-2019)”, a declarat Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova.
Sursa a mai menționat că aflarea și publicarea datelor de identificare ale foștilor prizonieri de război şi deportaţi români care nu s-au mai intors niciodată din Rusia reprezintă o premieră pentru istoriografia românească. „Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război şi victimelor române ale celui de al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagraţii mondiale”, a adăugat Vasile Soare.
Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război şi civili „internaţi” români decedaţi şi înhumaţi în Rusia poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Moscova.
Lista este însoţită de o anexă în care se regăsesc „Locurile de amplasare a cimitirelor multinaţionale de pe teritoriul actualei Federaţii Ruse, în care sunt înhumaţi prizonieri de război și „internați” civili români decedați în anii 1941-1956”.
„Ambasada subliniază că în decembrie 2019 la Editura Honterus din Sibiu a fost publicată monografia „Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse”, elaborată de colegul nostru Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada României la Moscova (2009-2019). Lucrarea a scos la lumină din arhivele ruse şi calvarul celor peste 70 de mii de cetățeni români (în majoritate, de origine etnică germană), deportați în contextul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele și batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folosiţi la „reconstrucția URSS”. Studiul, care vine să întregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii și cercetărilor științifice publicate până în prezent în România, poate fi consultat aici.
Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse”, a mai specificat ambasadorul României la Moscova.
Vasile Soare a mai spus că prin parcurgerea acestui drum lung și anevoios al recuperării identității, aflării destinului și redării memoriei unui număr de peste 20 de mii de români, a fost îndeplinită o misiune.
„În același timp, ne rămâne în suflet regretul pentru totdeauna că nu toți prizonierii noștri de război și cei deportați fără voie din România au avut șansa să fie înregistrați în lagăre în anii 40, ca astăzi ei să poată fi găsiți în arhive, sau pur și simplu mulți sunt încă de negăsit… Dumnezeu să odihnească în pace toate victimele române de război din Rusia! Veşnică lor pomenire!”, a mai scris Vasile Soare, ambasadorul României la Moscova într-o postare pe Facebook.