Românii din suburbia Horecea Urbană a orașului Cernăuți au organizat un parastas și au oficiat o slujbă pentru pomenirea martirilor neamului românesc deportați în gulagurile siberiene în vara anului 1941, informează BucPress.
Slujba a fost oficiată de preotul Pavel Paulencu, parohul bisericii „Înălțarea Domnului”din oraș, care i-a îndemnat pe enoriași să păstreze cu sfințenie credința, limba strămoșească și să-și cinstească rudele deportate în gulaguri.
„Mulți dintre părinții noștri nu s-au întors, dar au fost și cei care s-au întors și au povestit toată durerea, necazul, amărăciunea, foamea, înghețul. Și nu pentru că au vrut răul, ci pentru că au vrut să spună „Tatăl nostru” în limba în care i-a învațăt mama, în limba română”, a spus preotul.
La monumentul înălțat în memoria românilor din Horecea Urbană, duși în Siberia, împușcați în Lunca Prutului și în alte părți, aflat în curtea Bisericii de lemn din suburbia orașului Cernăuți, au fost depuse jerbe de flori din partea Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, dar și din partea horecenilor, care nu pot uita de calvarul prin care au trecut părinții, buneii și străbuneii lor, care, cu 79 de ani în urmă, au fost duși în gulagurile siberiene, la Onega, în Kazahstan și de unde puțini s-au mai întors la baștină.
Pentru creştinii din suburbia Horecei dezvelirea monumentului, ridicat în 2014 întru pomenirea jertfelor regimului totalitar sovietic, înseamnă o pagină vie înscrisă în istoria localităţii. Zeci de horeceni au fost ridicaţi din casele lor şi duşi în neagra străinătate, în gulagurile siberiene.
Nicolae Costaş, unul din feciorii acestei suburbii, încă din anul 1996, împreună cu alţi tineri horeceni, s-a apucat de reparat biserica din lemn.
„Datoria noastră este să ținem minte numele lor. Au murit nevinovați, din dragoste de țară, limbă, credință”, a spus acesta, profesor la școala de cultură generală de gradele I-II din Suburbia Horecea Urbană, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova și BucPress TV.
Vechiul locaş de închinare, această biserică din lemn, recăpătându-şi a doua viaţă, îi adună pe horeceni doar la parastase, la slujbele de pomenire a blajinilor, căci Sfânta Liturghie este oficiată în frumoasa Biserică „Înălţarea Domnului”, construită în perioada interbelică. În fiecare an Societatea ”Golgota” a românilor din Ucraina împreună cu locuitorii suburbiei Horecea Urbană a orașului Cernăuți organizează un frumos parastas întru pomenirea martirilor neamului românesc.
„Început de iunie înseamnă pentru românii din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța intrarea „în săptămâna patimilor”, pentru că în noaptea de 13 spre 14 iunie 1941 mii de români din satele din lunca Prutului și de pe valea Siretului au fost urcați în vagoane și duși în „Siberii de gheață”, a menționat Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina.
În aceste zile, în locașurile sfinte din nordul Bucovinei vor avea loc slujbe de pomenire și vor fi organizate parastase în memoria românilor din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și ținutul Herța deportați în vara anului 1941 în gulagurile staliniste.