Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova au semnat un acord de colaborare. Parteneriatul, semnat de către acad. Ioan-Aurel Pop și Ana Guțu, are scopul de a promova colaborările științifice comune dintre România și Republica Moldova, potrivit unui comunicat de presă.
„Sperăm ca în viitor această unire întru știință, cultură, artă să întărească pregătirea unirii la care ne gândim toți și care acum mai bine de 100 de ani s-a înfâptuit prin voința exprimată la Chișinău, la Cernăuți și apoi la Alba Iulia”, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop.
Protocolul prevede colaborarea științifică dintre Academia Română și instituțiile academice și univesitare din Republica Moldova pentru organizarea unor evenimente științifice în R. Moldova, crearea echipelor mixte de cercetători care să participe la realizarea de proiecte comune și publicarea în comun a rezultatelor cercetărilor științifice.
„Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României și Academie Română au interes să promoveze cultura și știința românească în ansamblul său, de pe ambele maluri ale Prutului. Din acest motiv am încheiat un acord de colaborare, tocmai pentru ca această creație științifică și cercetarea la cel mai înalt nivel să se facă în cele două țări românești la modul coordonat”, subliniază președintele Academiei Române.
Acordul a fost încheiat pe o perioadă de doi ani și este bazat pe misiunea Academiei Române de a promova limba, cultura, istoria și spiritualitatea românilor.