Mișcarea Politică Unirea a inițiat o petiție online prin care își manifestă dezacordul cu privire la un proiect de lege care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, menite să îl avantajeze pe Igor Dodon la alegerile prezidențiale din toamnă.
„Parlamentul a votat, în prima lectură, un proiect care prevede mai multe modificări la Codul Electoral, inclusiv reducerea procesului de votare cu două ore. Prin asta, socialiștii urmăresc, de fapt, limitarea accesului la vot al persoanelor tinere și a celor care sunt la muncă în ziua alegerilor și de regulă votează mai târziu. Astfel, Dodon vrea să obstrucționeze la vot anume electoratul conștient, care îi este incomod, în așa mod vrea să-și asigure un nou mandat, prin fraudă și în detrimentul voinței și a dreptului cetățenilor de a vota, care este consfințit de Constituție. Totodată, Comisia Electorală Centrală va putea exclude din cursa electorală un concurent electoral, sarcină care actualmente îi revine instanței de judecată. Deci, organele electorale la fel pot lua decizii în funcție de cum îi va fi convenabil lui Dodon”, a menționat Mișcarea Politică Unirea.
În textul petiției se mai subliniază că potrivit acestor modificări electorale nici observatorii nu vor mai avea dreptul să verifice listele electorale și să monitorizeze înainte de începerea procesului de votare. „O altă prevedere îi permite lui Dodon poate să-și facă spot chiar în clădirea Președinție, dar alții nu vor avea acest drept. Votul din Transnistria din start este viciat, nefiind posibil de a verifica corectitudinea procesului de vot în zona separatistă. Proiectul prevede și interzicerea prezentării rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Astfel, organizații precum Promo-Lex nu vor mai putea veni cu monitorizări în ziua alegerilor. Prin urmare, Dodon, cu votul PSRM și a PD, au pregătit un adevărat arsenal împotriva propriilor cetățeni, pentru a le îngrădi dreptul la vot, încălcând principiile democratice și de organizare transparentă a alegerilor”, a atenționat Mișcarea Politică Unirea.
Totodată, sursa solicită crearea condițiilor pentru diasporă ca aceasta să poată vota fără impedimente, inclusiv să fie permis votul peste program până la epuizarea numărului de solicitanți de a vota, aflați în raza secției de vot, iar votul să fie permis și cu pașaportul expirat sau cu buletinul de identitate.
„În acest sens, vor fi sesizate Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția pentru a-l împiedica pe Dodon să-și supună statul după placul său și să folosească instituțiile statului împotriva cetățenilor!”, se mai arată în textul petiției, care poate fi semnată aici.
Amintim că, pe 9 iulie 2020, Parlamentul de la Chișinău a votat, în primă lectură, un proiect de lege înaintat de un grup de deputați din Partidul Socialiștilor, în care se regăsesc mai multe modificări la Codul Electoral.