Mișcarea Politică UNIREA de la Chișinău și-a exprimat solidaritatea cu Consiliul Național al Românilor din Ucraina în privința respectării dreptului românilor din Ucraina de a vorbi și studia în limba română.
În acest sens, MPU a anunțat că va înainta un demers către Ministerul Educației și Științei al Ucrainei, dar și către celelalte autorități ucrainene, în vederea renunțării de către acestea la glotonimul sovietic, inventat – „limba moldovenească”.
„Nu trebuie uitat faptul că situația din Republica Moldova, Sudul Basarabiei și Nordul Bucovinei (inclusiv Ținutul Herța), reprezintă o consecință directă a Pactului Ribbentrop – Molotov și a legii lui Stalin, din 02 august 1940, prin crearea RSSM cu separarea Basarabiei istorice în cele trei părți menționate mai sus. Astfel, în semn de respect și solidaritate cu românii din toate aceste teritorii, este firească respectarea drepturilor lor. La rândul nostru, suntem solidari cu Ucraina, în lupta sa cu Federația Rusă, în urma anexării ilegale a Crimeii și a războiului de agresiune din Donbass”, se arată într-un comunicat de presă.
Precizăm că pe 29 iulie 2020, Consiliul Național al Românilor din Ucraina s-a adresat Ministerului Educației și Științei al Ucrainei cu cererea să se renunțe la glotonimul de „limbă moldovenească” referitor la școlile din regiunea Odesa. CNRU cuprinde 20 de ONG-uri național-culturale și organe de presă ale comunității românești din Ucraina: regiunile Cernăuți, Transcarpatică, Odessa și Kiev.