Pandemia provocată de noul coronavirus a afectat filiera turismului din R. Moldova, s-a menționat joi în cadrul celei de-a patra ediții a Forumului ANTRIM pentru Turism Receptor și Domestic 2020, potrivit IPN.
Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate din R. Moldova, finanţat de USAID, Guvernul Suediei şi UK, a menţionat că sectorul turismului este astăzi în faţa unei provocări şi este necesară o relansare.
Potrivit acesteia, din 2016 se înregistrează o balanţă pozitivă pentru această industrie, ajungându-se la cifra de 500 de milioane de dolari în turismul atât receptor, cât şi emiţător. Doar cheltuielile străinilor în R. Moldova reprezintă în jur de 80% din cele 500 de milioane înregistrate până la criză.
„În Moldova avem peste 4,4 milioane de vizitatori, dintre care turişti sunt consideraţi 1,7 milioane – cifra este pentru anul 2018. Această creştere a fost susţinută inclusiv şi de regimul liberalizat de vize, asocierea cu UE, promovarea turismului”, a subliniat Doina Nistor.
Pierderile înregistrate în condiţiile pandemiei sunt mari. O estimare arată că scăderile de vânzări în turism sunt între 65% şi 85%, iar pierderile sunt estimate la circa 350 de milioane de dolari. În opinia Doinei Nistor, în actualele condiţii contează securizarea investiţiilor deja făcute, de exemplu în pensiuni rurale, vinării, ca niciuna din aceste afaceri să dea faliment.
„Vrem să aducem oferta turistică în spaţiu digital. Avem 18 website-uri pe care le dezvoltăm pentru pensiunile rurale. Integrăm pluginuri care ţin de rezervările online. Turistul acum este leneş, el vrea să facă un search online şi să facă o rezervare directă la pensiuni şi nu mai vrea să meargă prin site-uri suplimentare, care fac rezervări”, mai explică Nistor.
Directorul Proiectului de Competitivitate din R. Moldova a mai adăugat că prioritar este redeschiderea turismului în condiţii sigure.
Iulia Costin, director general al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a menţionat că printre priorităţile organizației pentru sectorul turismului se numără implementarea unui program de susţinere a caselor rurale, precum și susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii în elaborarea produselor turistice autohtone cu valoarea adăugată ridicată întru dezvoltarea clusterelor în destinaţiile turistice.
De asemenea, îşi mai propune să acorde susţinere întreprinderilor mici şi mijlocii în modernizarea, amenajarea atracţiilor, popasurilor şi altor locaţii turistice și să dezvolte instrumente privind digitalizarea turismului.