Cine dintre funcționarii ruși și de ce să-l fi chemat pe Dodon la Moscova? Această întrebare și-a pus-o Nicolae Negru, editorialist de la Chișinău, după ce ultima vizită a șefului statului în Federația Rusă a fost inițial tăinuită.
„Toată lumea se întreabă ce l-a mânat atât de urgent pe Dodon la Moscova, așa încât a „uitat” să-și anunțe în prealabil „prietenii” de pe FB, să dea sfoară în țară prin holdingul său mediatic, cum face cu orice ocazie când, i se pare lui, demonstrează că se află în treabă, că iese pe „arena internațională”. Nu a dat vreun semn nici Președinția, obligată să țină „poporul” informat în privința voiajurilor prezidențiale. Noroc de primarul Bălțiului, Renato Usatîi, care le știe pe toate (oare de unde?), înaintea tuturor. Nu este exclus ca el să fi aflat despre vizita lui Dodon înaintea lui Dodon. O vizită în străinătate (oricât de apropiată) se planifică din timp și Președinția nu are cum să nu știe despre aceasta. Versiunea lui Usatîi pare să fie mai aproape de adevăr: președintele Republicii Moldova nu a plecat din proprie inițiativă, la miez de noapte, spre Moscova. Cineva l-a somat să vină urgent”, a specificat Nicolae Negru.
În context, sursa se întreabă dacă a aflat abia acum Kozak despre faptul că Dodon s-a lăudat că a strigat la el sau a fost vorba despre bugetul electoral pe care trebuie să-l asigure Rusia în viitoarele alegeri prezidențiale în Republica Moldova
„Faptul că „pșâdintele” a fost tratat la Kremlin ca un „funcționar regional de mâna a doua sau a treia”, nu ca un șef de stat aflat în parteneriat strategic cu Rusia, nu înseamnă că Putin a renunțat la Dodon, ci doar că nu mai are nevoie să-l menajeze, fiindcă „pudelul” își recunoaște stăpânul și va îndeplini cu zel orice i se va porunci.
Cum s-a ajuns la aceasta? Nu e greu de ghicit, știindu-se cât de hrăpăreț și corupt e Dodon. Pe de altă parte, cum altfel să fie tratat un președinte care se apucă să discute „probleme” ce nu intră în atribuțiile unui șef de stat, ci ale unor funcționari?”, a mai menționat editorialistul.
Totuși, a mai adăugat sursa, acel cineva a avut grijă să contracareze zvonul că Dodon nu ar mai avea acces la Putin. Votanții-putiniști l-ar părăsi imediat pe liderul PSRM, dacă s-ar confirma aceasta. „De aceea, TASS a emis o „știre” precum că Putin nici nu avea planificată o întâlnire cu președintele Republicii Moldova. Sigur, compromis cu luări de „kulioașe”, de genți cu bani, de mobilă turcească, vacanțe de lux etcetera, Dodon nu mai este un musafir onorabil nici în Rusia, aparențele contează și Putin se va feri să se afișeze cu el, nu va mai vizita Chișinăul, dar interesul imperial e mai presus de greața pe care i-ar putea-o provoca un vasal.
Mai cu seamă dacă acesta este gata să trădeze și să cedeze orice, cum a făcut-o Dodon, recunoscând, de facto, „statalitatea” Transnistriei, dorind să compenseze dezgustul pe care îl provoacă la Kremlin prin slugărnicie și dovezi de credință. Dmitri Kozak, omul de încredere al lui Putin, l-a primit ținându-se de nas.
Un alt semn că Moscova va miza din nou pe Dodon e chiar intentarea unui dosar penal lui Usatîi (pe care l-a adăpostit în condiții de lux, până nu demult), ca acesta să nu ia voturi de la Dodon, ci doar de la Maia Sandu. Un candidat dat în urmărire de procuratura Rusiei nu va fi votat de simpatizanții locali ai lui Putin”, a spus Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.
Amintim că la pe 4 august 2020, Dodon a anunțat că se află într-o scurtă vizită la Moscova. Asta după ce Renato Usatîi, primarul de Bălți, a declarat că președintele s-ar afla într-o vizită secretă la Moscova pentru a-i convinge pe unii lideri de la Kremlin să îl susțină la alegerile prezidențiale din această toamnă.