Care este ajutorul financiar acordat până în prezent Republicii Moldova de către România în domeniul turismului? Este una din întrebările pe care președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i le-a adresat ministrului Economiei, Energiei și Mediului de afaceri de la București, Virgil-Daniel Popescu.
Constantin Codreanu solicită ministrului de la București, într-o întrebare parlamentară, informații cu privire la asistența și colaborarea dintre România și Republica Moldova în domeniul turismului.
„Peste tot în lume, turismul cunoaște anul acesta un declin cauzat de contextul epidemiologic. Prin urmare, colaborarea dintre cele două maluri ale Prutului în acest domeniu devine imperios necesară mai ales acum, într-un prezent în care trebuie să elaborăm planuri pentru un viitor în care coronavirusul va deveni o amintire urâtă. A venit timpul ca de la intenții și planuri să trecem la fapte concrete. Aștept cu interes răspunsuri din partea Guvernului României pentru a ști clar care sunt următoarele etape pe care trebuie să le parcurgem împreună”, a declarat Codreanu, potrivit unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
Deputatul amintește că R. Moldova și România au semnat la București, pe 16 noiembrie 2005, Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind colaborarea în domeniul turismului.
De asemenea, în cadrul celei de-a X-a Sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova și România, din 12 octombrie 2017, s-a propus colaborarea în domeniul turismului pentru promovarea dezvoltării diverselor tipuri de turism, încurajarea elaborării de materiale de promovare și informare turistică, demararea unui parteneriat în diverse proiecte, precum și sprijinirea colaborării între asociațiile profesionale din domeniul turismului între cele două state.
Astfel ca deputatul de la București, Constantin Codreanu, întreabă:
- Planului de acţiuni, atât de Statul român, cât şi de Republica Moldova?
- În ce măsură Statul român oferă posibilitatea de pregătire şi perfecţionare a personalului de conducere şi specialiştilor autorităţilor abilitate în domeniul turismului, precum şi a angajaţilor hotelurilor, restaurantelor şi altor categorii de specialişti ce prestează servicii turistice?
- În ce perioadă se preconizează deschiderea birourilor de informare turistică în Republica Moldova şi, respectiv, România?
- În ce măsură este promovat potenţialul turistic al ambelor state?
- Ce proiecte de interes comun în domeniul turismului, care pot beneficia de susţinerea financiară a Uniunii Europene, urmează să fie realizate?
- Care este numărul turiştilor din Republica Moldova care au vizitat România în 2019? Este numărul acestora în creştere faţă de anii precedenţi?
- La ce etapă se află implementarea traseelor turistice: „Ruta Vinului”, „Ruta Cetăților” și „Ruta Mănăstirilor”, „Ștefan cel Mare și Sfânt”?
- Când va fi încheiat un nou acord de colaborare în domeniul turismului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României?
- Care este ajutorul financiar acordat până în prezent Republicii Moldova de către România în domeniul turismului?