România a devenit un jucător tot mai important în regiunea Mării Negre, ca urmare a modernizării sale militare și orientării strategice a Turciei către estul Mediteranei. Aceasta este opinia lui Ben Hodges, fost șef al trupelor americane în Europa și analist CEPA (Center for European Policy Analysis), unul dintre cele mai importante think-thank-uri americane specializate pe problemele Europei Centrale și de Est.
Într-un interviu acordat G4Media.ro, Hodges s-a referit și la declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, despre potențialele represalii pe care le-ar putea suferi România în contextul planurilor SUA de desfășurare a unor militari americani pe teritoriul țării: „În primul rând, Statele Unite vor fi întotdeauna un aliat apropiat al României și este responsabilitatea sa să protejeze membrile NATO, cu suportul lor, desigur. În ceea ce privește provocările Rusiei, aș spune că România nu are de ce să se teamă atât timp cât continuă pe acest drum, adică modernizarea capacităților sale militare, și atât timp cât NATO rămâne unită. De asemenea, este important pentru România să-și consolideze democrația și statul de drept, fiindcă Rusia folosește vulnerabilitățile societății românești împotriva ei”.
Fostul comandant al armatei Statelor Unite în Europa a mai subliniat că este important ca România să aibă o democrație stabilă, cu transparență și justiție imparțială pentru a putea face față propagandei Rusiei, care profită de tensiunile din societate și speculează pe marginea corupției și a neîncrederii.
„În urma modernizării sale militare, ca urmare a importanței crescânde a regiunii Mării Negre și orientării strategice a Turciei către estul Mediteranei, România a devenit un aliat-cheie în regiune și centrul de gravitație al NATO în Marea Neagră. Cred că forțele de rotație în România vor continua să crească în următorii ani.
Dacă România este îngrijorată de declarația recentă a lui Mike Pompeo – în care a sugerat că SUA ar putea colabora cu Rusia pentru a se opune politicii Chinei -, aș sublinia că această colaborare ar fi într-adevăr interesantă în ceea ce privește problemele ecologice, terorismul islamic și resursele polilor pământului. Dar Rusia nu prezintă suficientă încredere pentru a se merge mai departe în cadrul acestei cooperări”, a conchis Ben Hodges.