Curtea Constituțională a dat aviz negativ unui proiect de modificare a Constituției pentru întărirea independenței judecătorilor, elaborat de Guvernul de la Chișinău.
„Inițiativa a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că, președintele RM poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor, în situația în care președintele RM refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către CSM”, a declarat Domnica Manole, președintele CC.
Totodată, sursa a precizat că Guvernul a trimis instanței amendamentele pentru avizare înainte să le fi publicat în Monitorul Oficial, iar versiunea publicată ulterior diferă de cea trimisă la CC .
Totuși, Curtea a dat aviz pozitiv mai multor prevederi separate ale inițiativei de amendare a Constituției, inclusiv, celei care se referă la abrogarea termenului de încercare de 5 ani pentru noii judecători, înainte ca aceștia să fie numiți în funcție definitiv.
Însă, ca amendamentele care au primit aviz pozitiv să poată fi trimise Parlamentului pentru examinare, acestea trebuie incluse într-o inițiativă nouă de modificare a Constituției.
Precizăm că la 22 ianuarie 2020, cabinetul de miniștrii a adoptat o hotărâre prin care se solicita modificarea Constituției Republicii Moldova în vederea întăririi autorității judecătorești. Pe 1 iulie, Guvernul a solicitat o avizare asupra acestei hotărâri din partea Curții Constituționale.