Nu prea ieftin ne vinde Dodon? Această întrebare a adresat-o Ion Sturza, fost premier de la Chișinău, după ce Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă va acorda un ajutor umanitar agricultorilor din Republica Moldova în valoare de 5 milioane de euro, ceea ce „i-a făcut pe mulți să leșine de emoții”.
„Adevărat, pupăm mâna domnului Putin, bogdaproste și pentru puțin. Să înțeleg că se face pe barba „Lukoil”, companie care face afaceri profitabile în Moldova de 30 de ani. Doar din suprataxarea la gaz, rușii au făcut profit de minimum 150 milioane de euro în ultimii doi ani. Unde mai pui că prin devalorizarea rublei exportatorii moldoveni au avut pierderi de zeci de milioane?! Și da, gastarbeiterii moldoveni, sute de mii, muncesc pe salarii mizere în Rusia- matuska! Cine pe cine ajută, domnilor?! Sau ați uitat cum „fratele mai mare” v-a trăsnit de sute(!) de milioane în crize și embargouri?! Suportul prin scheme pentru Transnistria, vasal rusesc, cumpărăm energie, le-am dat liber la vama fără taxe. Domnule Chicu, să nu uitați să trimiteți la Moscova lista întreprinderilor bune de halit”, a menționat Ion Sturza.
Totodată fostul premier se miră și se întristează de faptul că, deși Occidentul a pus la dispoziția moldovenilor doar în ultimul an în formă de ajutor direct și credite concesionale peste 500 de milioane de dolari, nimeni la Chișinău nu leșină. „Suport direct la buget de unde vin salarii și pensii, sute de kilometri de drumuri reconstruite, apeducte, canalizare, sisteme de irigație, tehnică agricolă, subvenții agricultorilor, reconstrucție de școli, grădinițe, obiective de cultură, programe de educație, asistență tehnică și consultanță, zeci de mii(!) de burse… E ok, e normal… Sunt datori, pentru ca să nu facem pârțuri la granița lor”, a mai specificat sursa.
În context, Sturza se întreabă dacă e capabil cineva la Chișinău să facă o analiză și să explice oamenilor aceste lucruri. „Nu ca un demers antirusesc! Ca un gest de normalitate. Să nu pună botul pe tot felul de propagandă de doi bani?! Să fim conștienți, astăzi doar Belarusul și Republica Moldova au rămas ancorate în sfera de influență a Rusiei. Alții au rupt-o de fugă în direcția opusă”, a conchis fostul premier.
Amintim că, ieri președintele rus Vladimir Putin a anunțat, în cadrul unei videoconferințe cu Igor Dodon, că Federația Rusă ar putea acorda 20 de mii de tone de motorină pentru agricultorii din R. Moldova.