Alegerea unui președinte unionist al R. Moldova și a unei majorități parlamentare favorabile Unirii, cu formarea unui guvern apt să pună in aplicare deciziile cu privire la Unire si votarea Actul Unirii de către ambele parlamente de la Chișinău și București, apoi convocarea imediată a unui Parlament al României reîntregite. Acestea sunt, în opinia lui Dorin Chirtoacă, condițiile care odată întrunite ar putea genera Unirea într-un singur an.
În acest sens astăzi, candidatul Blocului Electoral Unirea la alegerile prezidențiale din R. Moldova a prezentat mecanismul și costurile de realizare a Unirii.
Potrivit lui Chirtoacă, actul Unirii ar trebui să cuprindă: garantarea drepturilor minorităților etnice din actuala RM și includerea acestora în legislația românească; aducerea tuturor alocațiilor pentru copii, a burselor, a salariilor funcționarilor publici, a pensiilor din actuala Republică Moldova la nivelul celor din România din prima zi; activitate liberă a agenților economici de pe cele două maluri ale Prutului pe întreg teritoriul național rezultat; unificarea instituțiilor naționale; scrutin parlamentar proporțional și reprezentarea proporțională în noul Guvern (o șesime) pentru actuala Republică Moldova; garantarea alocării a cel puțin o șesime din fondurile structurale europene puse la dispoziția României pentru infrastructura și proiectele de dezvoltare de pe teritoriul actualei Republici Moldova; crearea unui fond de investiții – Fondul Moldova* -, în valoare de minim 2% din PIB , destinat atenuării diferențelor de dezvoltare dintre teritoriul din stânga respectiv dreapta Prutului; reforma teritorial – administrativă cu revenirea la județe pe teritoriul actualei RM și alte prevederi relevante.
Referindu-se la costuri, sursa a subliniat că Unirea va duce la formarea unui buget unic al României reîntregite, de circa 77-80 de miliarde de euro, față de 75 miliarde duro – bugetul actual al României și la un PIB consolidat de 250 – 260 de miliarde de euro. „Finanțarea Unirii presupune alocarea de surse pentru acoperirea cheltuielilor legate de bugetul actualei RM, subvenții în agricultură, pensii, în valoare de circa 10 miliarde de euro, anual. Contribuția noastră, prin bugetul actualei RM ar fi de 2 miliarde de euro, respectiv România ar urma să aloce 8 miliarde de euro, anual, din surse proprii și europene”, a mai explicat candidatul Blocului Electoral Unirea.
Totodată, acesta a venit și cu exemple de cheltuieli ale populației Republicii Moldova pe categorii „Alocațiile pentru cei 600 de mii de copii ar costa bugetul României 360 de milioane de euro anual. Întreținerea celor 700 de mii de pensionari, cu pensii de minimum 200 de euro, ar costa 1,7 miliarde de euro. De asemenea, întreținerea celor 50 000 de profesori (minimum 500 de euro) va costa 300 de milioane de euro pe an. Dacă e vorba de cei 12 000 de medici și 24 000 angajați ai personalului auxiliar ar costa 200 de milioane de euro, etc. În total, alocațiile pentru copii, pensiile întreținerea bugetarilor și subvențiile alocate agricultorilor ar costa bugetul României 4-5 miliarde de euro anual”, a precizat astăzi Chirtoacă.
Politicianul a mai adăugat că pe lângă aceste cheltuieli ar mai fi necesare 4-5 miliarde de euro pentru investițiile în infrastructură.
De asemenea, candidatul la funcția de președinte a mai subliniat că în următorii 20 de ani România trebuie să aloce 200 de miliarde de euro, pentru ca R. Moldova să ajungă din urmă România.
„E vorba de aproape un PIB al României, care e de 250 de miliarde de euro. Dacă rămânem pe cont propriu, adică cu un buget de 2 miliarde de euro, care nu reprezintă nici jumătate din necesitățile R. Moldova, atunci avem nevoie de 100 de ani pentru a reduce acest decalaj”, a mai menționat Dorin Chirtoacă.
Într-un final, candidatul la prezidențiale a concluzionat că „Unirea este un proiect real, bazat pe un mecanism democratic, cu un cost pe care România și Uniunea Europeană îl pot suporta și care va genera pacea și securitatea actualei RM în cadrul NATO, precum și o dezvoltare mai puternică a României reîntregite”.