Ceea ce s-a întâmplat astăzi în plenul Parlamentului de la Chișinău a semănat mai mult cu o lovitură de stat, decât cu un proces parlamentar obișnuit. Declarația a fost făcută de Alexandru Tănase, fostul Președinte al Curții Constituționale a R. Moldova.
„Încălcarea procedurilor de adoptare a legilor constituie temei de a declara aceste legi neconstituționale. Constituția prevede clar care legi are voie să le voteze Parlamentul și pentru fiecare categorie de proiect de lege în parte sunt prevăzute anumite proceduri. Fie că este vorba de un număr calificat de voturi, fie că este vorba de un număr calificat de lecturi. Când este vorba de procedurile bugetare, atunci în mod obligatoriu fiecare amendament urmează să aibă avizul Guvernului. Au fost declarate neconstituționale zeci de modificări cu privire la politica bugetar-fiscală din simplul motiv că ele nu au fost avizate de Guvern. Există o normă constituțională imperativă”, a explicat sursa pentru presa de la Chișinău.
Astfel, Alexandru Tănase consideră că toate deciziile adoptate astăzi în plenul Parlamentului de la Chișinău, trebuie contestate la Curtea Constituțională, pe motive de procedură. „Ele toate ridică grave probleme de constituționalitate în partea ce ține de procedură”, a adăugat fostul președinte al CC.
Amintim că astăzi în Parlamentul de la Chișinău, a avut loc o ședință tensionată. Deputații Platformei DA și PAS au blocat tribuna centrală solicitând excluderea de pe agendă a proiectelor bugetelor anuale, dar această propunere nu a fost susținută de majoritatea formată din PSRM și Partidul Șor. Astfel, ședința s-a desfășurat pe fundalul protestului deputaților din opoziție.
În timpul acestui haos, deputații PSRM și cei de la Partidul Șor au votat mai multe proiecte de lege, fără ca acestea să fie prezentate de autori și fără dezbateri. Printre acestea se numără proiectul politicii bugetar-fiscale, bugetul public național și bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, dar și proiectul privind anularea legii anti-propagandă, proiectul cu privire la statutul special pentru limba rusă, proiectul cu privire la statutul juridic special al UTA Găgăuzia și altele.