Festivalul de colinde și tradiții de iarnă „Crăciunul la români”, ajuns la cea de-a 30-a ediţie, se va desfășura online din cauza restricțiilor epidemiologice, transmite basilica.ro citând Agerpres.
Prima ediţie a festivalului a avut loc în 1991. Organizatorii au anunţat că vor prezenta în mediul online o retrospectivă a ediţiilor anterioare.
„În acest an pandemic, după o exprimare consacrată, a XXX-a ediţie capătă o altă dimensiune spirituală, puternic interiorizată, dar şi în acest mod, intonând colindele oriunde ne-am afla, putem contribui la dăinuirea neamului nostru, al creştinismului în ţara noastră. Vom posta în mediul online fotografii, înregistrări video de la momentele derulate la diferite ediţii şi vă îndemn pe cei care aţi surprins astfel de momente să le publicaţi pe conturile dumneavoastră online”, a declarat preşedinta fundaţiei Mihai Viteazul, prof. Maria Peligrad.
Maria Peligrad a precizat că tradiţiile sunt „un element vital pentru păstrarea identităţii naţionale”, iar aceste acţiuni reprezintă şi o moştenire spirituală pentru generaţiile următoare.
„Ne mândrim cu tradiţiile noastre şi dorim să arătăm şi altora ceea ce avem noi mai valoros, dar mai ales dorim să ne arătăm nouă înşine cât suntem de bogaţi prin ceea ce am moştenit de la străbuni. (…) Şi dacă am primit ceva bun şi folositor pentru neam, care să ne unească şi ne întărească sufletul şi credinţa ortodoxă, trebuie să lăsăm şi noi mai departe copiilor noştri”, a mai spus Maria Peligrad.
Festivalul organizat de Fundaţia Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe are scopul de a promova tradiţiile cultural-artistice şi religioase româneşti, repertoriul şi costumele populare din mai multe zone ale ţării, precum şi din comunităţile româneşti care trăiesc în afara graniţelor acesteia.