Întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova, afectate de criza COVID-19, vor primi credite în valoare de 20 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții, instituție de creditare a UE și „ProCreditGroup”.
Potrivit IPN, operaţiunea face parte din răspunsul „Team Europe” la situaţia de urgenţă, cauzată de pandemia COVID-19 şi are drept obiectiv susţinerea locurilor de muncă, menţinerea lichidităţii, precum şi stimularea redresării economice a statelor partenere UE.
„Am creat noi surse de finanţare într-un moment în care un astfel de ajutor este crucial pentru supravieţuirea IMM-urilor noastre. Aşteptăm cu nerăbdare ca în viitor să extindem parteneriatul nostru astfel, încât să permitem şi mai multor companii să beneficieze de eforturile noastre comune de sprijinire creşterii şi dezvoltării IMM-urilor şi întreprinderilor cu capitalizare medie”, a subliniat preşedintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă de operaţiunile din Georgia, R. Moldova şi Ucraina.
Erika Hasznos, însărcinat cu afaceri al Delegaţiei UE în Republica Moldova, a precizat că ajutorul din partea „Team Europe” este direcţionat spre domenii-cheie, precum dezvoltarea locală, buna guvernanţă, drepturile omului, statul de drept şi combaterea discriminării.
De asemenea, conducerea „ProCredit Holding AG & Co. KGaA”, societatea-mamă a grupului „ProCredit”, a precizat că „liniile de credit de la BEI vor ajuta IMM-urile din Georgia, R. Moldova şi Ucraina să depăşească deficitele de lichiditate pe termen scurt şi vor oferi sprijinul atât de necesar în monedele locale pentru proiectele lor de investiţii.
„Ne aşteptăm că astfel să poată profita de noi domenii de activitate şi oportunităţi, ceea ce va ajuta la redresarea economică din anii următori. Avem încredere că aceasta va fi stimulată de o orientare structurală către investiţiile favorabile climei şi durabile din punct de vedere social şi ecologic”, este mesajul conducerii „ProCredit”.
Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.