Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu onoruri militare și cu pâine și sare în fața Președinției Republicii Moldova, în debutul vizitei sale oficiale la Chișinău.
Liderul de la Cotroceni a fost primit la Președinția R. Moldova de către Maia Sandu, aceasta fiind prima vizită la nivel înalt primită după preluarea mandatului de șef de stat. Orchestra prezidențială a intonat imnurile României și Republicii Moldova. După care, președintele Klaus Iohannis s-a salutat, păstrând normele epidemiologice, cu echipa de consilieri a Maiei Sandu și a prezentat membrii delegației din România care îl însoțesc în vizita oficială în R. Moldova.
Totodată, Klaus Iohannis a salutat cetățenii R. Moldova care l-au întâmpinat lângă sediul Președinției cu tricolorul în mâini și au scandat: „România n-a avut graniță la Prut!”, „Trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”.
„Toată lumea de bună credință ținând cont de pandemie și toate regulile care se impun privind împiedicarea răspândirii pandemiei au venit astăzi aici pentru a-l întâmpina pe președintele României, șeful statului român. Această vizită este de bun augur și un bun prilej pentru Republica Moldova, semnifică dezghețarea relațiilor dintre cele două state românești. Odată cu debarcarea regimul lui Dodon sperăm că această vizită va constituie un punct de reper, un punct nou de pornire în încălzirea și fructificarea relațiilor dintre Republica Moldova și România. Republica Moldova nu este diaspora Republica Moldova este al doilea stat romanesc și sperăm că acest mesaj de astăzi pe care îl transmit acești oameni cu drapele tricolor va fi văzut și auzit la București, pentru că la Chișinău se simte românește, la Chișinău se vorbește românește și la Chișinău se vrea a trăi într-un stat unitar român”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.
De asemenea, reprezentanții Asociației „UNIREA-ODIP”, care au organizat manifestația, intenționează să-i transmită lui Klaus Iohannis o hartă a României Mari, însoțită de o scrisoare deschisă cu o serie de revendicări, printre care crearea unui Minister al Reîntregirii, responsabil de relația cu Republica Moldova, dar și anularea interdicției aplicată cetățeanului român, George Simion, actual deputat în Parlamentul României.
După ceremonialul militar-protocolar, cei doi șefi de stat s-au retras pentru o convorbire tête-à-tête care va fi urmată de discuții oficiale, cu participarea membrilor celor două delegații.
Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Președintele României, Klaus Iohannis, vor face declarații comune de presă.
Amintim că, președintele Klaus Iohannis a vizitat ultima dată Chișinăul în februarie 2015, la începutul primului său mandat, în timpul mandatului de președinte exercitat de Nicolae Timofti.