Ministerul Apărării Naționale a donat Ministerului Apărării al Republicii Moldova materiale de protecție sanitară, în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.
Astfel, astăzi, la Spitalului Clinic Militar Central din Chișinău a avut loc ceremonia de transmitere a lotului ce conține o tonă de medicamente, dar și echipamente în valoare de peste 30 de mii de euro, pentru combaterea pandemiei de COVID-19, donate de Ministerul Apărării Naționale din România.
Prezent la ceremonie, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a declarat că acest eveniment important este în linie cu angajamentele pe care România și le-a asumat față de cetățenii R. Moldova.
În context, sursa a amintit despre vizita președintelui Klaus Iohannis la Chișinău de la sfârșitul anului trecut, „care a reprezentat fără îndoială o confirmarea a relațiilor speciale dintre România și R. Moldova” dar și despre noul pachet de sprijin anunțat de șeful statului român. „De asemenea, în contextul vizitei de anul trecut, președintele României a anunțat că Ministerul Apărării Naționale va realiza transferul către R. Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19. Iată că astăzi, asta facem. (…) Au fost predate colegilor din R. Moldova, echipamente de protecție sanitară, combinezoane, măști tip FFP2, măști chirurgicale și viziere, precum și alte bunuri de uz sanitar”, a subliniat Daniel Ioniță.
Această nouă tranșă de materiale donate vine în completarea demersului inițiat în luna aprilie 2020, când Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu personal medical și 10 izolete produse în România. „Cred că este important să folosim toate prilejurile pentru a reitera faptul că România face ceea ce spune. Am fost și suntem alături de dumneavoastră, dorim ca prin aceste gesturi cu toții să reușim să ieșim din pandemia care ne-a tulburat viețile, dar și prin astfel de gesturi să folosim prilejul pentru a le mulțumi în primul rând medicilor”, a punctat ambasadorul Daniel Ioniță, care a îndemnat la responsabilitate socială, urându-le tuturor cetățenilor multă sănătate în noul an.
La rândul său, Corina Rusu, medic infecționist la Spitalul Clinic Militar Central a mulțumit Ministerului Apărării Naționale din România pentru lotul de ajutor medical donat. „Ne angajăm să-l utilizăm și distribuim în toate scopurile nobile și caritabile, lucru care și mai mult ne motivează în lupta cu acest virus nemilos”, a subliniat medicul infecționist.
Totodată, și consilierul președintelui R. Moldova pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, dar și Victor Gaiciuc, ministru al Apărării de la Chișinău, au mulțumit României pentru ajutoarele respective.
Amintim că pe lângă aceste donații, Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul unei vizite oficiale făcute la Chișinău, că va dona Republicii Moldova până la 200.000 de doze de vaccin. Noul pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova se referea și la reluarea finanțării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, dar și la sprijinul pentru societatea civilă și mass-media în valoare de cel puțin 250 de mii de euro.