Parlamentarii de la Chișinău, care au cerut Curții Constituționale să examineze constituționalitatea legii care oferă limbii ruse puteri sporite în R. Moldova, ar fi „iresponsabili”. Declarații în acest sens au fost făcute de Fadei Nagacevschi, ministrul Justiției de la Chișinău, care a adăugat că tentativele acestora „de a diviza cetățenii pe criterii etnice, lingvistice se vor termina cu un eșec lamentabil”.
Astfel, ministrul în exercițiu al Justiției de la Chișinău, în calitate de reprezentant al Guvernului la CC, a subliniat că a studiat atent sesizările depuse de Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu și a constatat că „domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic”.
„Istoria se repetă. Se pare că stimații deputați au uitat că merg în Găgăuzia, Taraclia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă. De ce? Dintr-un simplu motiv, limba rusă este utilizată, de facto, drept limbă de comunicare interetnică, iar prin legea contestată s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public, dar și la unele servicii publice prin dezvoltarea prevederilor legale ale actelor normative în viitor. Nu numărul de etnici ruși se ia în calcul, dar cifra celor ce vorbesc în limba rusă și aici răspunsul este previzibil pentru toți. Cel puțin eu nu am nicio cunoștință care nu ar cunoaște limba rusă pe teritoriul R. Moldova”, a adăugat Fadei Nagacevschi.
Totodată, ministrul a mai spus că ședința de mâine, în care magistrații CC vor examina constituționalitatea legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, va fi extrem de interesantă. „Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea alegerilor pentru funcția de primar pentru municipiul Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Eu vă urez succes. Sunt convins că tentativele unor politicieni iresponsabili de a diviza cetățenii pe criterii etnice, lingvistice, nu au nicio șansă și se vor termina cu un eșec lamentabil, indiferent de ce soluție va adopta Curtea Constituțională”, a declarat Nagacevschi.
La rândul său, deputatul Dinu Plîngău a venit cu o reacție în acest sens, subliniind că proiectul contestat este neconstituțional și trebuie abrogat.
„Astăzi am văzut niște reacții destul de emotive ale ministrului Justiției Nagacevschi despre faptul că mergem împotriva limbii ruse, ceea ce este un fals mai mare decât ministerul pe care-l conduce, pentru că odată ce ești cetățean al R. Moldova ești egal, indiferent de limba vorbită, în rând cu toți cetățenii R. Moldova. Ai drepturi, dar ai și obligații care reies atât din Constituție, cât și din alt cadru normativ aferent. Persoanele aflate în funcții de demnitate publică nu trebuie să recurgă la insinuări și la declarații politice care pot prejudicia instituții, pot diviza societatea”, a subliniat deputatul PPDA.
Mai mult, Plîngău susține că există suficiente argumente juridice care demonstrează că proiectul este neconstituțional.
Amintim că pe 16 decembrie 2020, deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova” au aprobat un șir de legi controversate printre care proiectul de lege care prevede acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română.
Ulterior, legea respectivă a fost contestată la Curtea Constituţională, iar examinarea acesteia va avea loc, joi, 21 ianuarie 2020.
Înainte de a fi votat în Parlament, respectivul proiect de lege elaborat de un grup de deputați socialiști a fost dur criticat și de experții CNA. Ei au atenționat că această inițiativă este un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității Republicii Moldova, dar și că ar putea duce la conflicte între etnii, iar implementarea ei implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat.