Tinerii din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a-și îmbunătăți abilitățile digitale datorită donațiilor din partea Elveției și SUA. Reţeaua Centrelor de tineret a fost dotată cu tehnică IT performantă, printre care 22 televizoare HD, 124 ochelari VR şi 22 console de joc.
Scopul acestei acţiuni realizate în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret şi consolidarea participării şi implicării civice a tinerilor al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie, este de a oferi posibilităţi de interacţiune digitală dintre tineri şi lucrătorii de tineret, în special în perioada de pandemie.
„Ajustarea spaţiilor şi dotarea Centrelor de tineret este esenţială pentru a spori interesul tinerilor faţă de programele şi serviciile pe care le oferă. Resursele digitale sunt aliaţii lucrătorilor de tineret, care fac interacţiunea cu tinerii mai dinamică şi mai interesantă, într-un spaţiu sigur şi prietenos”, a menţionat Olga Gordilă-Bobeico, ofiţer de proiect, UNFPA Moldova.
Centrele de tineret raionale şi filialele acestora vor putea utiliza tehnica IT şi în cadrul activităţilor non-formale şi experimentelor sociale de comportament prin trăirile virtuale, cu implicarea tinerilor.
„Recent am avut activităţi de testare a noului echipament la Centrul de tineret, iar posibilităţile echipamentului nou au depăşit aşteptările tinerilor. Putem realiza diverse jocuri interactive, pe care nu le puteam desfăşura până acum. Ne oferă un spectru mult mai larg de activităţi pentru tinerii noştri”, a menționat Danu Roșca, lucrător în cadrul Centrului de tineret din Ungheni.
Centrele de tineret au primit şi materiale de vizibilitate utile în lucrul mobil cu tinerii, cum ar fi hanorace, tricouri, chipiuri, termosuri, umbrele, agende, USB stick-uri, perete/stofă pentru prezentări şi alte peste 12 tipuri de produse de promovare a activităţilor organizate de Centru în rândul tinerilor.
Aceste centre reprezintă spaţii publice, care aparţin autorităţilor publice locale şi au menirea să devină puncte de atracţie pentru tineri la nivel local, unde ei pot să se dezvolte personal şi să obţină experienţă profesională. Centrele oferă tinerilor posibilităţi de practicare a voluntariatului, orientare vocaţională, activităţi de animare a timpului liber.
Anual, la Centrele de tineret din Republica Moldova vin în jur de 30.000 de tineri, majoritatea cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani. Astfel, programul îşi propune să investească şi în continuare în spaţiile prietenoase tinerilor, creând oportunităţi atractive de agrement şi petrecere a timpului liber într-un mediu sigur şi incluziv, evitând riscurile de comportament.