Partidul Socialiștilor din Moldova nu va iniția referendum privind demiterea președintelui Maia Sandu. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon, liderul PSRM, care totuși i-a pus un ultimatum șefului statului.
Potrivit lui Dodon o asemenea decizie ar fi fost luată în cadrul Consiliului Suprem al formațiunii, care s-a desfășurat sâmbătă, 27 februarie 2021, cu ușile închise. „În aceste zile se discută mult despre o eventuală suspendare a președintelui, despre un posibil referendum, care ar urma să fie inițiat de PSRM. Răspunsul meu este unul foarte clar: nu vom iniția nici un referendum. Ultimul lucru care ne preocupă acum este funcția Maiei Sandu sau demiterea ei”, a mai spus Igor Dodon.
Totodată, liderul PSRM îi cere președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să emită până pe 9 martie curent un decret privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară. „După decizia Curții Constituționale de săptămâna trecută lucrurile sunt foarte clare în ceea ce privește obligațiile pe care președintele țării le are în raport cu Constituția, sper că acum sunt clare și pentru președintele Maia Sandu și partidul său. (…) Solicităm ca până cel târziu pe data de 9 martie, decretul de desemnare a primului ministru propus de majoritatea parlamentară să fie emis”, a mai adăugat Dodon.
Potrivit acestuia, Constituția spune foarte clar ce avem de făcut, așa că nu ar exista nicio justificare pentru tărăgănarea procesului. „Dacă până în 23 martie nu facem nimic, asta înseamnă intrarea în blocaj total. Dacă Maia Sandu în mod intenționat nu respectă Constituția, acest fapt nu oferă niciun motiv legal ca Parlamentul să fie dizolvat, deci nici alegerile anticipate nu vor putea fi declanșate, indiferent de fanteziile politice ale unora”, a mai menționat liderul socialiștilor.
Igor Dodon a mai remarcat că PSRM este gata să poarte un dialog constructiv atât cu fracțiunile parlamentare, cât și cu președintele R. Moldova, însă dacă până pe 9 martie decretul privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară nu va fi emis, socialiștii vor trece la un „alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara”. „Nu voi menționa acum caracterul acelor acțiuni, fiindcă nu vrem să afectăm în niciun fel abordarea constructivă la care facem apel, dar dacă se va continua pe această linie a uzurpării puterii în stat, vom fi nevoiți să venim cu acțiuni politice mai hotărâte, pentru a stabiliza situația din țară, chiar dacă asta va însemna, din păcate, că funcția de președinte va redeveni o funcție de decor, așa cum a fost înainte de 2016”, a amenințat Dodon.
Amintim că pe 27 ianuarie 2021, Natalia Gavrilița a fost propusă pentru funcția de prim-ministru al R. Moldova de președintele Maia Sandu, iar joi,11 februarie 2021, Parlamentul de la Chișinău nu i-a oferit vot de încredere.
Tot joi, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu propria propunere de premier al R. Moldova. La scurt timp după acest anunț, s-a încropit o alianță din 54 de deputați PSRM și din Platforma „Pentru Moldova”, care și-a anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu, candidatul propus de Dodon.
Cu toate acestea, președintele Maia Sandu a înaintat din nou candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier al R. Moldova, iar marți, 23 februarie 2021, magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional decretul respectiv. Astfel, Înalta Curte a obligat șeful statului să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru. Maia Sandu a refuzat însă să cheme fracțiunile la consultări și a adăugat că cetățenii vor decide viitorul țării la anticipate sau la referendum.