Președinția Republicii Moldova și Partidul Acțiune și Solidaritate au reacționat la declarațiile lui Igor Dodon, liderul PSRM, care i-a cerut președintelui Maia Sandu să înainteze pentru funcția de premier candidatul majorității formalizate.
Astfel, Sorina Ștefârță, purtătorul de cuvânt al șefului statului, a explicat pentru presa de la Chișinău, că Președinția R. Moldova nu operează cu ultimatumuri și așa cum a anunțat anterior, în această săptămână Maia Sandu va desfășura consultări cu societatea civilă, cu experți în drept și cu mai mulți actori sociali, iar ulterior va reveni cu detalii.
Cu o reacție în acest sens a venit și Partidul Acțiune și Solidaritate care a specificat că a luat act de declarația PSRM privind criza politică din R. Moldova.
„Am fost mereu adepţii identificării unor soluţii politice pentru problemele create, prin discuţii şi negocieri cu factorii decidenţi, chiar dacă ne este străină forma ultimativă de invitaţie la dialog. Încrederea între partenerii de dialog nu se obţine prin limbaj violent, ameninţări, prin trişări şi schimbarea părerilor de la o zi la alta, dar prin respectarea angajamentelor luate faţă de cetăţeni. Orice discuţie pe platforma parlamentară trebuie să pornească de la interesul suprem al cetăţenilor, iar acesta a fost formulat clar de alegători în cadrul ultimelor scrutine – lupta cu sărăcia, nedreptatea, corupţia şi asigurarea unui trai decent aici la noi, acasă”, se arată în reacția lui Igor Grosu, președinte interimar al PAS.
Astfel, formațiunea politică și-a reiterat poziția, subliniind că , „singura cale de ieşire din criza politică, pandemică şi economică în care a fost adusă Republica Moldova este organizarea alegerilor anticipate”. „Doar un Parlament care se va bucura de încrederea deplină a cetăţenilor va putea oferi stabilitate politică și investi un guvern profesionist, onest şi eficient, capabil să scoată ţara din criză”, a mai concluzionat președintele interimar al PAS.
Amintim că astăzi, Igor Dodon a anunțat că PSRM este gata să poarte un „dialog constructiv” atât cu fracțiunile parlamentare de la Chișinău, cât și cu șeful statului Maia Sandu, însă dacă până pe 9 martie decretul privind numirea candidatului la funcția de premier înaintat de majoritatea parlamentară nu va fi emis, socialiștii vor trece la un „alt nivel de acțiuni pentru a stopa haosul politic în care se află țara”, iar funcția de președinte „va redeveni o funcție de decor, așa cum a fost înainte de 2016”.