Autorităţile separatiste din regiunea transnistreană poartă o campanie de propagandă împotriva României în contextul pandemiei de Covid-19 şi a ajutorului pe care România l-a trimis peste Prut. Vaccinuri care, trebuie subliniat, au fost donate cu titlu gratuit şi au ajuns şi în regiunea transnistreană, a declarat analistul politic de la București, Dan Dungaciu, potrivit DefenseRomania.
„După ce iniţial autorităţile din regiunea transnistreană au încercat să dezinformeze populaţia din stânga Nistrului, prin omisiune, declarând că dozele de vaccin AstraZeneca, ce urmează să ajungă în regiunea transnistreană sunt „un ajutor umanitar din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, Tiraspolul s-a văzut nevoit să mulţumească cu jumătate de gură României, după ce Ambasada ţării noastre de la Chişinău a publicat documente oficiale cu dozele donate care au ajuns şi în Transnistria”, a declarat Dungaciu în cadrul unei emisiuni.
Analistul politic subliniază că actuala criză prin care trece AstraZeneca a fost speculată de Tiraspol și folosită ca o oportunitate de aparatul de propagandă din regiunea separatistă și atenționează asupra narativului propagandei de la Tiraspol care dezinformează precizând că România a donat AstraZeneca pentru a face rău regiunii transnistrene.
„În Transnistria, unde au ajuns vaccinurile româneşti, s-a început o campanie de manipulare tipic rusească prin care se propagă ideea că România vrea să facă rău transnistrenilor, dându-le special vaccinul AstraZeneca care ar fi nociv, în timp ce cetăţenii din Transnistria declară unanim că nu se vaccinează cu aşa ceva. Este o manipulare mai dură decât prima, când nu s-a recunoscut meritul României în donaţie”, precizează Dan Dungaciu.
Profesorul Dungaciu a salutat totodată decizia autorităţilor de la București de a dona vaccin Republicii Moldova, dar subliniază că Bucureştiul plăteşte decizii politice eronate din trecut cu privire la Republica Moldova.
„Mesajul în Republica Moldova este „mulţumim România, mulţumim Europa”, nu doar România. Din păcate suntem în situaţia în care niciun politician important de la Chişinău nu vrea să aducă România în prim plan pentru că cred că o asociere puternică cu România le scade potenţialul de vot. (…) Deşi dacă nu era România nu mai puteai mulţumi Europei. Ce a făcut România cu chestiunea cu vaccinul e foarte bine, dar din nefericire ce se întâmplă în Republica Moldova sunt culegerea roadelor unei politici neinspirate”, a mai spus acesta.
Recent, Agenţia Europeană pentru Medicamente a garantat că vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient, asta după ce mai multe state europene au suspendat utilizarea serului AstraZeneca ca urmare a semnalării unor cazuri rare de cheaguri sangvine la persoane vaccinate. Totuşi, 12 dintre aceste state au reluat vaccinările ca urmare a recomandării făcute de EMA.
Puteţi urmări interviul integral AICI.