Președintele Maia Sandu a jucat abil și a mai câștigat o partidă în fața lui Igor Dodon. Astfel a comentat Pavel Filip, liderul PDM, decizia Curții Constituționale, prin care decretul de desemnare a lui Igor Grosu drept candidat la funcția de premier a fost declarat constituțional.
„Șah (încă nu mat) la rege. Regina și-a făcut mutarea îndrăzneață. O decizie relativ previzibilă a Curții Constituționale, având în vedere ultimele evoluții pe scena politică. Deși părea că pierde teren, Maia Sandu a jucat abil și a mai câștigat o partidă în fața lui Igor Dodon (nu se știe câte mai urmează). Urmează, după acest duel inutil, cel mai important, să auzim din partea premierului desemnat care sunt intențiile sale: dorește să fie votat și să gestioneze criza pandemică și cea economică punând astfel capăt acestui absurd politic de prea lungă durată?”, a întrebat Pavel Filip.
Totodată, liderul PDM a evidențiat că dacă „ultimul decret al președintelui este o nouă farsă, un mișmaș care are din nou ca obiectiv dizolvarea Parlamentului”, Curtea Constituțională a lăsat astăzi să se înțeleagă că acest tertip nu va trece.
„Mai simplu: dacă guvernul Grosu nu va trece, Maia Sandu nu va putea dizolva Parlamentul fără consultări cu partidele, unde, probabil, va afla, din nou, că există majoritate parlamentară și candidat. Soluție e doar una: încercarea de a găsi voturile necesare pentru învestirea guvernului Grosu. Altfel, președintele va ajunge exact în punctul zero. Iar noi am pierdut câteva luni, după 2 ani de haos”, a mai subliniat sursa.
Totodată, Pavel Filip a reiterat că PDM consideră în continuare că R. Moldova „are nevoie de un guvern funcțional, care să se apuce să rezolve problemele urgente”, iar „prioritatea zero e gestionarea pandemiei și vaccinarea”.
Amintim că, la 16 martie 2021, după consultări politice cu fracțiunile parlamentare, președintele Maia Sandu l-a înaintat pe Igor Grosu, liderul interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, la funcția de prim-ministru al R. Moldova, fiind semnat și un decret în acest sens. Ulterior, socialiștii lui Dodon au contestat decretul respectiv la Curtea Constituțională. Astăzi, magistrații CC au respins sesizarea depusă de câțiva deputați PSRM și au declarat constituțional decretul în cauză.