Gest sfidător în centrul Chișinăului chiar de Ziua Unirii Basarabiei cu România. Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan”, grupare asociată deseori cu socialiștii lui Dodon, au organizat pe 27 martie 2021, o expoziție denigratoare în adresa memoriei istorice a românilor din Basarabia.
Potrivit reprezentaților acestei mișcări, rușinoasa expoziție ar prezenta „cronologia evenimentelor ce au dus spre ocupația Moldovei de către România la 1918”. „Noi, moldovenii, avem calea noastră distinctă, cu națiunea și țara noastră – Moldova. Ar fi bine să se știe asta și în România, care încă mai are tendințe expansioniste în rândul politicienilor săi”, a mai precizat gruparea asociată deseori cu PSRM.
Ana Guțu, fost secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României, a criticat expoziția denigratoare și a solicitat public informații de la Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani al mun. Chișinău.
„Alo, domnule pretor de Buiucani Vadim Brânzaniuc, cum e posibil să fi autorizat o astfel de „expoziție” în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare în plin centru al Chișinăului, expoziție ce denigrează memoria istorică a românilor din Basarabia? Exact în ziua celebrării a 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România, ONG-ul „Urmașii lui Ștefan” (o făcătură extremistă a stângii socialiste din Republica Moldova) a afișat panouri pe care scrie că România a ocupat Basarabia la 27 martie 1918. Asta în timpul când pe 27 martie 2021 veneau în Republica Moldova circa 51 000 doze de vaccin anti-Covid din România. Domnule pretor, cum rămâne cu cei 800 000 de euro oferiți de primăria sectorului 1 București pentru reabilitarea parcului Alunelu din Chișinău? Interesant, sunteți cetățean al României? Dar subalternii și colegii dumneavoastră care au autorizat „expoziția”? Rușine celor lipsiți de memorie și de coloană vertebrală! Câți mai sunteți din această categorie, oploșiți prin instituțiile statului Republica Moldova?”, a întrebat Ana Guțu.
Nici Corneliu Pântea, consilier municipal din partea Partidului Unității Naționale, nu înțelege cum un asemenea eveniment rușinos a putut fi autorizat de autoritățile publice locale din Chișinău. „Nu exclud, că părinții sau apropiații acestor „copii nechibzuiți” au fost sau vor fi vaccinați cu vaccinul anti-Covid donat de România, astfel fiindu-le salvate viețile. Întreb, cum un astfel de eveniment rușinos a fost autorizat de autoritățile publice locale din Chișinău. Probabil, drept mulțumire și recunoștință pentru tot ce face Bucureștiul pentru Chișinău”, a mai punctat sursa.
Amintim că sâmbătă, 27 martie 2021, la 103 ani de la Unirea Basarabiei cu Țara, la Chișinău a ajuns un nou lot de vaccin anti-Covid-19 oferit de România, ce constă în alte 50.400 de doze. S-a întâmplat după ce prima tranșă de 21.600 de doze de vaccin a fost acordată R. Moldova la 1 martie 2021. Acestea fac parte din cele 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, promise de președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei la Chișinău de la sfârșitul anului trecut, atunci când a fost anunțat un nou pachet de asistență oferit de România cetățenilor Republicii Moldova.