Mai mulți parlamentari ai Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu reacții, după ce Comisia pentru Situații Excepționale din R. Moldova a anulat mai multe restricții prevăzute pe perioada stării de urgență. În context, deputații consideră că starea de urgență trebuie anulată, iar Parlamentul dizolvat.
„Dacă Comisia pentru situații excepționale anulează mai toate măsurile luate anterior, poate următoarea decizie să fie anularea interdicției dizolvării Parlamentului? Că se pare că e cam unica restricție care a mai rămas”, a remarcat deputatul Sergiu Litvinenco.
La rândul său, Radu Marian este de părere că în urma ultimilor relaxări anunțate, Guvernul de la Chișinău trebuie să vină în mod urgent către Parlament cu o propunere de anulare a stării de urgență în R. Moldova. „Oamenii din Guvern necontrolați de PSRM-Șor, deși sunt în minoritate, trebuie să pună presiune din interior pentru ca propunerea de anulare a stării de urgență să ajungă cât mai curând pe agenda ședinței executivului. Nu trebuie așteptat verdictul Curții Constituționale. Chiar dacă propunerea nu va fi votată în Parlament, va transmite un semnal societății că Guvernul nu vrea să fie făptaș la încercările disperate ale lui Dodon și Șor de a fugi de anticipate. Instituția guvernamentală trebuie să apere interesele oamenilor, nu a hoților”, a punctat parlamentarul.
Totodată și Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului, a criticat dur socialiștii lui Dodon. „Să te ții cu ghearele de putere este o crimă împotriva poporului! Teatrele se deschid, secțiile COVID se închid, copiii revin la școală, doar socialiștii rămân în starea lor de urgență pentru a fura până la alegeri”, a mai adăugat sursa.
Amintim că la 31 martie 2021, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai 2021. Decizia respectivă a fost luată cu voturile deputaților socialiști și ale celor din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor.
Opoziția a sugerat atunci că instituirea stării de urgență ar avea drept scop blocarea și amânarea dizolvării Parlamentului. Ulterior și Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, a recunoscut că instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile nu este justificată și a fost folosită în scopuri politice.