Clădirea Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, care stă în paragină de mai bine de 15 ani, ar putea fi salvată de Uniunea Europeană. Administrația instituției lucrează la un proiect în urma căruia ar putea primi 12 milioane de lei pentru a-i reda ocului frumusețea de altădată, notează TVR Moldova.
Clădirea datează din anii 30 şi a aparţinut unui avocat. În perioada sovietică a fost transformată în muzeu, dar, cu timpul, a fost lăsată în voia sorţii. Peste 30.000 de exponate au fost duse într-un depozit, pentru a fi salvate, dar şi acolo riscă să fie distruse de umezeală.
„În prezent suntem la un proiect la care noi sperăm foarte mult, pentru că ceea ce ne dorim noi să facem aici e să salvăm această clădire care este şi un monument de arhitectură din perioada interbelică. Avem o colecţie de 32 de mii de exponate, plasate într-o arhivă de suprafaţă de 46 de mp, noi avem nevoie să mărim spaţiul expoziţional şi ne dorim mult ca această clădire să fie readusă la viaţă”, spune directorul muzeului, Nicolae Bulat.
De asemenea, șeful Secției Cultură din Consiliul Raional Soroca, Grigore Bucătaru, spune că au fost trecute toate etapele proiectului, munca fiind una asiduă.
„Pentru că trebuie pregătit şi proiectul de restaurare, devizul de cheltuieli. Am întrunit toate condiţiile pentru a primi aceşti bani. Este important de spus că şi Consiliul Raional va contribui cu 10 procente”, a subliniat acesta.
Proiectul prevede construcţia unei săli mulfunţionale pentru expoziţii, dar şi un spaţiu de păstrare a exponatelor.
„Noi dorim ca muzeul nostru nu pur şi simplu să restaureze o clădire, dar să creeze un complex întreg, unde am avea în primul rând această clădire funcţională, apoi am avea o galerie care ar uni aceste două clădiri ale muzeului, Casă Ghentler şi Farmacia Baltler”, a adăugat directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca.
Tot în acest an se va desfăşura şi cea de-a doua etapă de restaurare a Cetăţii Soroca, pentru care au fost alocaţi 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene.