Şase studente din Franţa au venit în Republica Moldova să înveţe cum să facă murături. Fetele adună reţetele şi spun că aşteaptă cu nerăbdare să pregătească murături şi pentru cei de acasă. Ghidul lor este francezul Thierry Ernst, directorul unei fabrici de caşcaval din Horodişte, Rezina, care le ajută să cunoască bucătaria tradiţională şi ospitalitatea basarabenilor, notează TVR Moldova.
Concentrate şi entuziasmate, cele 6 studente din Pays de la Loire au mers la mătuşa Raia din satul Horodişte, raionul Rezina, pentru a învăța pas cu pas cum să pegătească cele mai gustoase murături.
Tinerele sunt studente la şcoala superioară de agro-dezvoltare internaţională din Franţa şi în ţara lor nimeni nu face acasă murături. Aşa că au decis să vină în Republica Moldova pentru a descoperi secretele şi reţetele gospodinelor din diferite localităţi.
„Am gustat prima dată ardei umpluţi cu varză. Am gustat pentru prima dată şi mere murate. Totuşi preferatele mele rămân roşiile murate. Îmi plac mult oamenii din Republica Moldova, cum ne-au primit în casele lor, sunt ospitalieri, mai ales cei din sate”, a spus una dintre fete.
O altă domnișoară este interesată de felul de microorganisme care sunt prezente în murături.
„În Franţa familiile pregătesc foarte rar totul acasă. Îmi plac mult brânza şi castraveţii muraţi. Am observat că fiecare familie are reţeta sa, unii fac murăturile cu aspirină, alţii nu”, a mai adăugat o alta.
Raisa Creţ are 70 de ani şi le-a dezvăluit toate secretele ei turiştilor dornici să descopere gustul autentic al bucatelor tradiţionale româneşti.
„Le-am spus după practica mea personală murătura pe care o fac eu pentru mine şi familia mea, văd că le-a plăcut, dă doamne să vină să mănânce, să facă”, a subliniat fericită femeia.
Gazdă primitoare, doamna Raisa le-a adus fetelor pâine coaptă, brânză şi vin făcut din strugurii din grădină, iar ele au promis că vor încerca să pună în practică rețetele adunate de la gospodinele din Republica Moldova.
În 10 zile, fetele au reuşit să meargă cu traducătorul lor la 10 familii din diferite localităţi.
„Am descoperit că fiecare familie are în beci un butoi cu varză. Nu ştiam. Nu facem roşii, este unic în Moldova pentru noi. Sunt de la şcoală şi este interesant şi să analizeze migroorganismele, un subiect foarte interesant”, a mai spus producătorul francez de cașcaval, Thierry Ernst.
Studentele din Franţa urmează să ajungă şi în raionul Cahul pentru a descoperi şi reţetele murăturilor din zona de sud a Republicii Moldova.