Astăzi, se împlinesc 15 ani de la inaugurarea Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca, situat în raionul Cantemir din Republica Moldova.
Cimitirul de Onoare Românesc de la Țiganca este situat la 3-5 km de granița Prutului, are nouă gropi comune și 142 de cruci de căpătâi.
Acolo sunt înhumați peste o mie de eroi români, căzuți în luptele din iunie-iulie 1941 de pe linia Prutului, pentru redobândirea Nordului Bucovinei și a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În perioada 22 iunie-19 iulie 1941 dar, în special, în intervalul 4-19 iulie 1941, în condiţiile în care pierderile înregistrate în luptele de la capul de pod de la Ţiganca erau din ce în ce mai mari, autorităţile militare române au fost nevoite să constituie „din mers” cimitire de campanie, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale din localităţi.
Un astfel de cimitir de campanie a fost înfiinţat, în timpul luptelor, la marginea de nord a localităţii Ţiganca, în care au fost înhumaţi militarii căzuţi pentru cucerirea Dealului Epureni şi a altor obiective importante din zonă. Până la încheierea luptelor de la capul de pod de la Ţiganca, aici au fost înhumaţi peste 300 de militari, iar în următorii ani au fost aduşi încă de două ori pe atâţia, transmite agerpres.ro.
Astfel, în luna iulie a anului 1943 numărul militarilor înhumați ajunsese la 1.020. În vara anului 1944, când acţiunile militare s-au mutat la vest de Prut, a început demolarea tuturor cimitirelor și însemnelor comemorative de război, amenajate în întregul spațiu în care armata română a luptat în timpul Campaniei din Est.
În anul 2005, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție a statului român, a început lucrările de restaurare a Cimitirului de Onoare Românesc de la Țiganca, iar la 1 iunie 2006, acesta a fost reinaugurat, în prezența Regelui Mihai I al României.