Cetatea Hotinului, care a aparținut timp de aproape patru secole voievozilor moldoveni, va fi reabilitată, după ce Guvernul ucrainean a alocat peste 387.000 de euro pentru lucrări în acest sens, notează BucPress.
Potrivit directorul Rezervației istorico-arhitectonice de stat „Cetatea Hotinului”, Elisaveta Buinovska, principalele categorii de lucrări de reabilitare și conservare a Cetății Hotinului vizează repararea podului de acces spre poarta principală a acestui monument istoric, continuarea lucrărilor de consolidare a zidurilor de sprijin și refacerea unuia dintre turnurile fortăreței aflate în stare avariată. Totodată, o parte din suma alocată este destinată pregătirii documentației de proiectare și estimare pentru repararea acoperișurilor tuturor turnurilor cetății.
Construcția actualei fortărețe a început în anul 1325 de către voievozii moldoveni, suferind îmbunatățiri majore în jurul anilor 1380 și 1460, când Ștefan cel Mare a dispus extinderea considerabila a zidurilor cetății. Au fost construite ziduri de 5-6 metri lățime și 40 metri înălțime, fiind adăugate trei turnuri și amenajată o curte interioara cu dimensiuni de 10 metri.
Considerată una din cele „șapte minuni” ale Ucrainei, Cetatea Hotinului se numără printre principalele atracții turistice ale acestei țări și a fost declarată Monument – Rezervaţie de stat istorică şi arhitectonică.
De la Suceava și până la Hotin sunt 140 de kilometri.