Liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei Demnitate și Adevăr, Alianței pentru Unirea Românilor, Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidului „Șor” și Blocului Electoral Renato Usatîi și-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, care se desfășoară astăzi, 11 iulie 2021, în Republica Moldova.
Astfel, Igor Grosu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că a votat pentru schimbare și a apreciat prezența la vot a cetățenilor din diaspora, care este „exemplu pentru noi, cei de acasă, care avem secțiile la 100 de metri distanță”.
„O prezență exemplară la vot înseamnă victoria oamenilor. Schimbarea am început-o în noiembrie și o vom termina astăzi. (…) Dragi concetățeni, prieteni, oameni buni, vă rugăm frumos ieșiți la vot. Astăzi, votul meu are aceeași greutate ca și votul dumneavoastră. Contează foarte mult prezența la vot”, a îndemnat Igor Grosu.
Vlad Bilețchi, liderul Alianței pentru Unirea Românilor și alți doi candidați pe listele acestei formațiuni, Valeriu Munteanu și Victoria Grosu Vremeș, au fost astăzi prezenți la cele mai aglomerate secții de votare din Roma, Italia, exprimându-și astfel solidaritatea cu basarabenii, care stau în rânduri kilometrice pentru a putea vota. Astfel, Victoria Grosu Vremeș a votat la Roma, iar Vlad Bilețchi și Valeriu Munteanu au plecat spre Milano, acolo unde urmează să-și exercite dreptul la vot.
În context, liderul AUR, a menționat că își va da votul pentru o Republică Moldovă românească, pentru un viitor românesc și european al al acestui stat.
Pentru o „Moldovă normală, rațională, educată, o Moldovă în care nu se mai fură de către politicieni, în care nu se mai fură alegerile”, a votat Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr. Acesta a îndemnat cetățenii să se prezinte la vot și, în același timp, a vorbit despre riscurile falsificării alegerilor în special în Zona de securitate, acolo unde votează locuitorii din regiunea transnistreană.
„Suntem în continuare furați de proprietățile statului și de viitorul nostru. În Republica Moldova se poate trăi bine dacă vom fi uniți și solidari”, a menționat Andrei Năstase.
Vladimir Voronin, președintele Partidului Comuniștilor care participă la alegerile parlamentare în cadrul unui bloc cu socialiștii lui Dodon, a votat pentru ca „Republica Moldova să se dezvolte”.
„Aș vrea ca acești 12 ani de stagnare a Republicii Moldova, de umilință a poporului să se termine cu ziua de astăzi. Aș mai dori ca dezvoltarea țării să fie direcționată pe interesele naționale (…). Aș dori ca noul Parlament să conștientizeze situația de astăzi și să ridice la nivelul promisiunilor făcute în campania electorală”, a mai spus fostul președinte al R. Moldova, care în perioada mandatelor sale a instalat o oligarhie de partid, caracterizată printr-o structură profund coruptă și ierarhizată.
La rândul său, socialistul Igor Dodon a menționat că a votat pentru „Republica Moldova ca stat independent, pentru echipa care poate să unească țara”. În context, acesta a îndemnat cetățenii să participe activ la luarea deciziei privind viitorul statului.
„Să votăm pentru cei care au grijă de Republica Moldova, care știu să făurească, nu să fure miliarde”, a declarat Igor Dodon, cel care a fost surprins în niște secvențe video, cum a primit de la Vlad Plahotniuc o pungă neagră cu un conținut necunoscut, din care urma să se plătească „niște salarii” pentru PSRM.
La o secție din centrul Chișinăului, mai mulți membri ai blocului electoral a lui Renato Usatîi, controversatul primar de Bălți, și-au exercitat concomitent dreptul la vot. Aceștia au declarat că au votat pentru un parlament curat și fără corupție. Ei au mai precizat că liderul Renato Usatîi și-a exercitat votul în Germania și urmează să se întoarcă astăzi în R. Moldova.
La scurt timp după deschiderea secțiilor de vot, la urne s-a prezentat și Marina Tauber, vicepreședintele Partidului „Șor”, formațiune condusă de fugarul Ilan Șor, , condamnat în primă instanță în dosarul fraudei bancare.
„E o zi istorică pentru țara noastră, de asta am făcut tot posibilul ca să vin de la ora 7:00 și să-mi fac alegerea. Am votat pentru străzi construite, pentru lumină, pentru școli moderne, pentru grijă pentru fiecare categorie socială. Îi urăm fiecărui cetățean al Republicii Moldova să trăiască ca în Orhei”, a declarat Marina Tauber.
Menționăm că la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 s-au înregistrat 23 de concurenți electorali, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent.