Unul dintre cei doi veterani de război de la Nistru, din 1992, care au pornit, în ziua de 18 iunie 2021, pentru a efectua un tur al Unirii, pe biciclete, pe o distanţă de mai bine de 3200 de kilometri, s-a întors la Bălți. Acesta a fost întâmpinat de către Episcopul de Bălți, PS Antonie, care i-a sfințit tricolorul purtat în călătorie.
Veteranul de război de la Nistru, Ghenadie Cosovan, 61 de ani, colonel în rezervă, fost vice-ministru de interne din Chişinău, a fost întâmpinat la statuia Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Bălţi.
Turul Unirii a constituit un omagiu adus tuturor ostaşilor români, căzuţi pe toate câmpurile de luptă pentru libertatea poporului român şi independenţa Ţării. Pe întreg traseul, care a durat 22 de zile, Ghenadie Cosovan a purtat un tricolor, pe care PS Antonie l-a sfinţit, drapel care va fi arborat la Cimitirul Eroilor din oraşul Chişinău, în locul altui tricolor, care a fost profanat. În Cimitirul Eroilor din oraşul Chişinău îşi dorm somnul de veci în jur de 500 de ostaşi români.
Pe parcursul traseului, colonelul Cosovan s-a oprit la mai multe cimitire, unde s-a rugat pentru sufletele ostaşilor români căzuţi pe câmpul de luptă. În fiecare duminică a participat la Sfânta Liturghie în localităţile de pe traseu.
Turul Unirii a inclus următorul traseu: Bălţi – Rezina – Saharna – Criuleni – Gura Bâcului – Varniţa – Căuşeni – Ştefan Vodă – Chilia – Izmail – Calaţi – Tulcea – Babadag – Constanţa – Călăraşi – Drobeta-Turnu Severin – Timișoara – Satu Mare – Cernăuţi – Hotin – Soroca – Bălţi – Chişinău.
Turul Unirii a fost efectuat cu binecuvântarea PS Antonie, care a rostit rugăciunea de călătorie, pentru cei doi participanţi, în ziua de 18 iunie 2021, în faţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare din Bălţi. Locul de pornire pentru Turul Unirii a fost ales oraşul Bălţi, localitatea care a dat startul Unirii în 1918. La 3 martie 1918 Zemstva din Bălţi a votat Unirea cu Patria Mamă – România. La 13 martie 1918 Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Soroca, la 25 martie Unirea cu Patria Mamă – România a votat Zemstva din Orhei şi la 27 martie Sfatul Ţării de la Chişinău a votat Unirea Basarabiei cu România.