Un restaurant deschis de trei basarabeni tocmai în China a primit de curând al doilea platou Michelin. Distincţia se acordă celor mai bune localuri din lume, care respectă stardardele de calitate şi au specialităţi culinare savuroase. Pe lângă bucătaria europeană, în restaurantul basarabenilor se mai serveşte zeamă, plăcinte sau sarmale, iar vinurile tradiţionale sunt nelipsite de pe mesele clienţilor, notează TVR Moldova.
Restaurantul a fost deschis în 2017, în oraşul chinez Guangzhou. A fost la început într-un spaţiu mic, dar pentru că a devenit tot mai popular, s-a mutat în inima oraşului. În restaurantul basarabenilor sunt servite specialităţi din bucătăria europeană, dar şi mâncare tradiţională.
„Nu ne-am aşteptat ca zeama să aibă un asemenea succes. Mulţi dintre clienţii noştri veneau şi cereau porţie dublă. În restaurantul nostru puteţi încerca şi mămăligă, sarmale, o bucată din sufletul basarabean”, a subliniat Igor Ganea, coproprietarul restaurantului.
Eugen Rudoi, un alt coproprietar, spune că restaurantul experimentează, introducând plăcinte, mici.
„Legat de specialităţile moldoveneşti, am primit doar feedback-uri pozitive. A fost o surpriză pentru noi. Dar pot să vă zic că sunt foarte multe legături între bucătării, în general. Poţi găsi diverse denumiri de bucate, dar ca esenţă poţi să găseşti peste tot ceea ce pregătim noi în Moldova. Şi asta e foarte interesant să descoperi”, a mai spus acesta.
Uimiţi la început, bucătarii chinezi ai restaurantului au învăţat destul de repede să pregătească şi mâncarea specifică R. Moldova.
„I-am învăţat pe bucătarii chinezi să gătească şi în stil european şi basarabean. Au învăţat să facă şi plăcinte. Ei pot, se străduiesc, le place. Prima oară când au făcut aluatul pentru plăcinte, sarmalele, au rămas uimiţi, dar s-au obişnuit”, a precizat Igor Ganea.
Alături de specialităţile culinare stau şi vinurile din Republica Moldova, care au început să fie tot mai apreciate de chinezi. În 2019, restaurantul a obţinut recunoaşterea internaţională şi a primit primul platou de la Michelin, premiu care este oferit localurilor care respectă şi menţin standardele de calitate.
Încurajaţi de success, cei trei basarabeni îşi propun să deschidă şi în alte oraşe din China restaurante similare.