Treizeci și șapte de organizații din Republica Moldova condamnă „șantajul energetic” din partea Federației Ruse și fac apel către Guvernul de la Chișinău și partenerii de dezvoltare în vederea diversificării livrărilor de gaze naturale.
Este vorba despre organizațiile membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, care au semnat o declarație publică prin care anunță că urmăresc cu îngrijorare evoluțiile în ce privește negocierea cu Gazprom privind livrarea de gaze naturale pentru R. Moldova.
„Considerăm inadmisibilă tergiversarea procesului de negociere din partea Gazprom și perpetuarea intenționată a incertitudinii cu privire la livrarea gazelor naturale. Comportamentul părții ruse prezintă toate semnele unui șantaj deoarece tergiversarea respectivă nu are nici o motivație economică sau tehnică.
Facem apel la guvernarea Republicii Moldova să nu accepte nici o condiționalitate politică cu partea rusă și în cazul în care nu va fi acceptată livrarea gazelor de către Gazprom la condițiile precedente, să dinamizeze procesul de identificare a surselor alternative prin intermediul Energocom de la traderi care operează la bursele internaționale. La moment, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere al infrastructurii pentru a importa gaze naturale prin conductele de la sud, nord, vest și est. Prin urmare, considerăm că Republica Moldova are toate premisele să examineze o multitudine de alte opțiuni de asigurare cu gaze naturale, având în vedere, în particular, gazoductul Iași-Ungheni și asigurarea reversului prin conducta de la Isaccea, dar și căile tradiționale din estul și nordul statului.
Chiar dacă sursele alternative de gaze naturale vor fi mai scumpe, prețul eventualelor condiționalități politice în raport cu Gazprom/Federația Rusă poate fi incomensurabil mai mare față de prețurile stabilite la bursele internaționale. În același timp, impactul social al majorării tarifelor pentru consumatori poate fi atenuat prin măsuri țintite de compensare pentru păturile socialmente vulnerabile”, se arată în declarație.
În context, asociațiile semnatare au făcut apel către partenerii de dezvoltare, solicitând sprijin financiar, tehnic și politic în vederea susținerii R. Moldova în procesul de consolidare a securității energetice.
Totodată, acestea s-au adresat și către întreaga populație a Republicii Moldova pe care au îndemnat-o să manifeste responsabilitate în utilizarea rațională a gazului natural și să înțeleagă că „situația creată este indusă de doi factori majori asupra cărora Republica Moldova nu are nicio influență: prețurile istoric de mari la gaze naturale la bursele internaționale și șantajul politic din partea Gazprom/Federația Rusă”.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.