În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, după ședința Comisiei pentru situații excepționale.
Potrivit oficialului, măsura a fost luată pentru ca instituțiile din domeniu și jucătorii de pe piața gazelor să poată pregăti măsuri de protecție a cetățenilor.
„Am promis că vom fi transparenți și vom fi consecvenți despre acțiunile noastre. Astăzi vreau să fac anumite precizări despre ceea ce facem noi pentru a trece cu bine peste această situație dificilă. Cu siguranță vedeți și dvs. ce se întâmplă în alte țări ale lumii. Sunt dificultăți peste tot în ceea ce ține de livrarea gazelor naturale și prețurile acestora. Guvernul pregătește o serie de soluții pentru a proteja cetățenii pentru stabilizarea situației. Astăzi am avut discuții cu reprezentanții întreprinderii „Moldovagaz” și a altor instituții. Avem o strategie clară – de depășire a acestei crize. Acum menționez că în cadrul CSE a fost anunțată stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțăm stare de alertă pentru a fi pregătiți de orice scenariu”, a subliniat Andrei Spînu.
Ministrul a mai punctat că, de astăzi, compania Moldelectrica va utiliza păcura din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze. În context, sursa a precizat că aceste rezerve sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.
În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta impune un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta:
„Prețul de piață, credem noi, nu este corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova, ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule. Credem că este corect ca aceste formule, dacă e cazul să sufere anumite modificări, nu pot face o tranziție care este acum și nimeni nu poate benefica de o situație anormală de pe piață și să impună anumite condiții. Noi am discutat în cadrul Comisiei absolut toate scenariile, inclusiv acest scenariu în care nu avem, începând cu 1 noiembrie, un contract cu Gazprom, nu-l avem deloc sau nu-l avem la capacitățile de care are nevoie R. Moldova”, a subliniat vicepremierul R. Moldova.
Totodată, Andrei Spânu a anunțat că mâine va avea noi discuții cu reprezentanții Gazprom, după care va reveni cu detalii.
Amintim că actualul contract de livrare a gazului a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.