Guvernul Republicii Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău.
Potrivit oficialului, indiferent de rezultatele negocierilor cu Rusia, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea la următoarea ședință a Guvernului vor fi luate mai multe decizii care vor deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative, dacă va fi cazul.
„Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin intermediul Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele de gaz livrate de Gazprom, R. Moldova în octombrie sunt mai mici decât cele necesare”, a mai adăugat Natalia Gavrilița.
Premierul de la Chișinău a informat că între timp, se poartă discuții cu Ucraina și România, iar luni, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a plecat în Polonia, acolo unde discută cu reprezentanți ai Guvernului și companiilor care pot furniza gaz în R. Moldova.
„Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia R. Moldova de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău, în ultima săptămână acest gazoduct a fost folosit și am primit anumite volume de gaz de balansare a presiunii și suntem recunoscători României pentru sprijinul oferit în acest proces”, a punctat premierul de la Chișinău.
Totodată, sursa a menționat că prețul de achiziționare al gazelor naturale va crește, respectiv va crește și tariful.
„Este un proces inevitabil în actualele condiții de piață și ceea ce poate face Guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creșterii de tarif, țintit pe păturile vulnerabile ale populației. Guvernul va fi alături de cetățeni în această situație. Azi am planificat o discuție telefonică cu dl. Krasnoselskii în care vreau să discut modul în care vom comunica pe parcursul acestei crize. Pentru Guvern e important ca toți cetățenii Republicii Moldova să treacă cu bine prin această iarnă, inclusiv cetățenii din regiunea transnistreană”, a mai spus Gavrilița.
Premierul de la Chișinău a evitat să ofere multe detalii despre negocierile cu Gazprom, dar a remarcat că acestea „nu sunt simple”.
„În toată această perioadă, Guvernul a dus negocieri cu Gazprom, a căutat soluții de alternativă. Am comunicat la diferite etape detalii tehnice, dar suntem într-un proces de negociere și vă dați seama că unele detalii nu pot fi făcute publice. Viceprim-ministrul Vlad Kulminski va pleca, joi, la Moscova pentru a continua discuțiile. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri cu o finalitate care convine ambelor părți și e fixată pe dimensiunea economică”, a concretizat Natalia Gavrilița.
Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât la începutul anului.