Doar gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău reprezintă o sursă alternativă reală de gaz pentru Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Ion Tăbârță, analist politic de la Chișinău, care a remarcat că atunci când Republica Moldova va purta discuții serioase cu România în acest sens, Rusia se va gândi la anumite cedări.
„Noi înțelegem activitatea guvernului nostru de a negocia la Kiev, la Varșovia, la Moscova, dar nu avem delegații guvernamentale consistente pentru a negocia problema gazului cu România, mai ales că avem gazoductul Iaşi-Chişinău, care este, într-adevăr, o sursă alternativă”, a subliniat Ion Tăbârţă.
Potrivit sursei citate, autoritățile de la Chișinău ar trebui să poarte discuții tot atât de dese cu Bucureștiul, pe cât de des sunt bătute cărările în alte capitale.
„Chiar dacă, în final, vom cumpăra anumite cantităţi de gaz din Rusia sau vom avea contract cu Gazprom, dacă dorim să ne fortificăm dicuţiile cu Gazprom, sursa alternativă reală este doar gazoductul Iaşi-Chişinău. În rest, ce cumpărăm volume simbolice de gaz nu sunt argumente pentru negociatorii ruşi, care au negociat la dimensiuni mult mai mari decât Republica Moldova”, a precizat Ion Tăbârță.
Totodată, analistul politic a menționat că dacă Republica Moldova va avea o discuție serioasă cu România în acest sens, atunci Rusia se va mai gândi la anumite cedări.
„Dacă noi într-adevăr vom avea o discuție serioasă cu Bucureștiul, cu o perspectivă reală, atunci poate și Moscova se va gândi sau va merge la anumite cedări. Și asta pentru că relația cu România este una specială pentru Republica Moldova. Acest lucru a fost negat doar de niște guverne care s-au condus de niște clișee sovietice ori s-au condus de o obediență exagerată, dusă uneori la ridicol, față de Rusia”, a declarat Ion Tăbârţă pentru TVR Moldova.
Amintim că Republica Moldova se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.
Guvernul R. Moldova a anunțat pe 19 octombrie, că începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din surse alternative și, în același timp, continuă negocierile cu concernul rus Gazprom.
Pe 22 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe o perioadă de 30 de zile, ceea ce permite achiziționarea volumului necesar de gaze naturale din surse alternative în regim de urgență.
O zi mai târziu, Gazprom a anunțat că va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale, doar dacă Chișinăul va achita datoria de circa 700 milioane de dolari, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor. Oficialii de la Chișinău nu sunt dispuși să accepte noi termeni în contractul cu Gazprom, ce ar include prețuri semnificativ mai mari și au solicitat „o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”.