Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal din R. Moldova, a anunțat că pleacă de la conducerea formațiunii, depune mandatul de consilier municipal își întrerupe activitatea politice.
Potrivit fostului primar de Chișinău, decizia sa a fost luată în semn de protest la faptul că până în prezent este terorizat cu dosare penale, deschise la comandă pe timpul conducerii lui Vlad Plahotniuc, iar procurorii acelui regim sunt promovați de actuala guvernare în cele mai înalte funcții.
„În acest moment, nu văd altă cale decât, ca în semn de protest, să-mi depun mandatul de consilier municipal, să renunț la calitatea de președinte al PL și să-mi întrerup astfel activitatea politică, pentru a aștepta în tăcere și demnitate, deznodământul acestei situații penibile. Rămân însă membru al PL, nu renunț să spun adevărul, nu renunț la promovarea reîntregirii neamului românesc și a integrării noastre, astfel, în NATO și UE”, a subliniat Dorin Chirtoacă.
De asemenea, într-o scrisoare deschisă adresată partenerilor din UE și din SUA, liderul PL a făcut o trecere în revistă a întregii sale activități politice și a vorbit despre situația dosarelor penale în care este vizat.
„Despre cele întâmplate în activitatea mea, începând cu 25 mai 2017, când am fost arestat și suspendat ilegal din funcția de primar al Chișinăului, de către regimul mafiot Plahotniuc-Dodon-Șor, am făcut numeroase informări în perioada anilor 2017-2019. Cazul meu a fost monitorizat de Ambasada SUA, Delegația UE si Consiliului Europei (CoE) etc.
Nu v-am deranjat după schimbarea puterii, din vara anului 2019, având speranța că revenirea treptată la democrație a RM, o să determine revenirea la legalitate și în ceea ce mă privește. Din păcate, după încă doi ani, situația nedreaptă, continuă și se agravează.
Se știe că există cel puțin 5 declarații și rezoluții emise de ALDE și PPE, Congresul Puterilor Locale al Consiliului Europei, Parlamentului European care condamnă justiția selectivă și abuzurile în cazul subsemnatului. Din păcate, autoritățile RM nu au constatat până în prezent, că dosarele mele sunt politice, deși au făcut-o în alte 38 de cazuri”, a precizat Chirtoacă.
În context, sursa a adăugat că această situație l-a descurajat, dar a încercat să găsească puteri pentru a merge înainte și a lupta pentru democrație.
„Acum trei săptămâni, însă, am rămas consternat, să văd cum procurorii regimului Plahotniuc – D. Robu, V. Furtuna, V. Morari – sunt promovați. Or, ei sunt cei care au fabricat dosarele mele, la comanda lui Plahotniuc și Dodon. D. Robu este cel care și-a permis, pe 24 mai 2018, să compare CEDO cu organul genital masculin și cel care l-a insultat pe avocatul Gheorghe Malic, spunând că are fața debilă. Modul lui de a se prezenta în instanță, an de an, de regulă, a fost acesta. (…) Recent, pe 6 octombrie 2021, D. Robu, a fost numit de președinta Maia Sandu, la propunerea directă a guvernării PAS, deja pentru a doua oară în ultimii doi ani, procuror general interimar”, a atras atenția Dorin Chirtoacă.
Potrivit fostului primar de Chișinău, cu asemenea personaje, lupta cu corupția nu doar va fi mimată, dar va fi deturnată, „va fi discreditată şi înlocuită cu aranjamente, prin metode putrede și primitive”.
„Menționez, că pe 6 octombrie 2021, am primit, prin intermediari, și din partea noii guvernări, o ofertă de a rezolva în mod amiabil dosarele, numai să nu contest numirea în funcție a noului procuror general interimar, D. Robu. Am respins-o și am contestat candidaturile lui D. Robu și V. Furtuna, propuse de Guvern, personal de ministrul Justiției, iar în ședința CSP mi-am expus poziția cu privire la situația rușinoasă în care a fost pusă procuratura și justiția”, a afirmat Chirtoacă.
Fostul primar de Chișinău a mai specificat că este una să reziști în fața unui regim mafiot, „să-ți asumi orice fel de riscuri în lupta cu acesta, dar este cu totul altceva, să vezi călăii regimului jubilând, în plină democrație în R. Moldova, susținută de UE”.
De asemenea, Dorin Chirtoacă a ținut să precizeze că în activitatea sa nu a fost implicat în ilegalități și că își va apară cauza și onoarea la CEDO, unde este înregistrată cererea nr. 24516/18 Chirtoacă v. Republica Moldova.